Црни пантер и даље шета атаром Апатина, мештани на опрезу

СОНТА: Вест да је у околини Сонте, села у атару Апатина, виђена алохтона зверка, црни пантер, односно леопард црног крзна, заинтересовала је ширу јавност, али је унела неспокој међу житеље овог села и околине.
e
Фото: Pixabay.com

У разговору за „Дневник“ Петар Сладић, иначе за сада једини житељ који је пристао и да се идентификује као особа која је својим очима видела ову звер из породице мачака, је и сам нагласио да је на овакву врсту „популарности“ пристао само због сигурности своје породице и сусељана.

- Није ми свеједно, јер се и моја деца често возе сама бициклима у околини, по шуми и по пољима, а ако се већ пажљиво крије од одраслих људи, није сигурно да пантер не би напао неко дете – мотив је Сладића за нежељену „популарност“.

Према његовим речима, поред личног искуства и сусрета са предатором, у разговору са једним од тамошњих ловаца који је такође уочио, за наше просторе непознату звер, потврдио је своја страховања да се ради управо о овој животињској врсти.

- Термалним двогледом, који даје нешто измењену слику, овај ловац видео животињу која је далеко већа и од вука, којег исто нема на нашим просторима, али са јако дугачким репом који одликује овакву врсту мачака, тако да ни он нема сумњу да се ради о, у најмању руку, животињи која није са наших простора – каже Петар.

У исто време, ова прича је постала и предмет свакодневних разговора у самој Сонти, али за разлику од Сладића, житељи овог села махом избегавају јавност овим поводом, али и не крију своју забринутост.

- Право да вам кажем, дешавале су се и чудније ствари, па не видим што не бих био опрезан – каже средњовечни Сонћанин Иван В. који инсистира на властитој приватности. – Ако сам добро схватио ради се о црном леопарду који је неком побегао из кавеза у Мађарској па је долутао и довде. Реално, могуће је, таквој животињи ниједна друга не може ништа, овде су највеће звери месождери шакал и рис, шуме су довољно густе да се сакрију, а ни зиме нису као што су некад биле – каже овај Сонћанин.

Милан Мирић-Мики, власник зоолошког врта „Зоо Мики“, првог приватног зоолошког врта и у некадашњој Југославији, уједно и  сарадник Покрајинског завода за заштиту природе, који би у случају да је прича о пантеру у околини Сонте тачна и био једна од надлежних институција, гаји дозу скепсе поводом прича о опасном предатору.

- Искрено и сам сам био зачуђен овом причом коју сам, да тако кажем из друге руке и сам чуо пре четири-пет дана. Наиме, о појави црног пантера ми је причао човек који је тврдио да је његов брат видео ову звер у шумама око Апатина, али да што због страха, што због лошег и застарелог телефона није успео и да га сними - каже Мирић, уз опаску да му је насумњивија управо чињеница што о овој звери нема ранијих сведочења. – Уколико се у овом случају ради о црном пантеру за којим је прошле зиме постојала потрага у околини мађарског Кечкемета, а који је по мојим, додуше незваничним, информацијама заправо побегао из заточеништва у Аустрији, све је могуће. Наиме, мада се ради о животињи која не постоји у слободи на нашим просторима, њена прилагодљивост би јој омогућила и дуже преживљавање, поготово уколико има извор хране. А то је оно што густе шуме Подунавља, уз сигурно склониште, могу да пруже оваквој врсти предатора – каже Мирић, који уједно тврди да оваква звер не би представљала неку велику опасност по људе.  – У случају сусрета са људима леопард, који је једна од најмањих дивљих мачака, сам би побегао, а пре тога би се свакако потрудио да га нико ни не види – каже Милан Мирић.

Медвед се појавио и нестао

Милан Мирић - Мики се присећа потраге за одбеглим медведом пре неколико година у граничном појасу између Србије и Мађарске.

- Мада нико није пријавио бег тог медведа из заточеништва, он се појавио на нашем простору, што је исто било чудно, пошто ако се не ради о одбеглој звери из неког зоолошког врта или приватног кавеза, остаје једино могућност да је дошао са Карпата, са наше Таре или из Босне. Исто тако као што се појавио тако је и нестао, а да ли је једноставно одлутао или је устрељен далеко од очију јавности заиста не знам. У сваком случају појава црног пантера у нашој околини јесте могућа, али и мало вероватна – закључује Милан Мирић-Мики, један од најупућенијих у свет дивљих животиња.

        М. Миљеновић

Lupus
08.11.2022 • 14:51
Hel ris ili lis ?
Анонимни
08.11.2022 • 17:56
Ako se uoči opet ta ugrožena vrsta životinja, da li ima organizacija koji se to može javiti telefon, niko da spominje kako pomoći...
Acka- Nox
08.11.2022 • 18:02
Pošto se radi o ugroženoj vrsti životinja od koje preti opasnost ako se oseća ugroženim naravno, kako se može pomoći ako opet se životinja pokaže na videlo, niko ne spominje organizaciju ili udruženje za zaštitu takvih životinja, a sigurno ima ljudi koje bi da se obostrano ništa strašno desi( ne iskaljira)...
zzzz
08.11.2022 • 19:44
...angazujte lovce...sta se ceka?...nekog da napadne
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести