Цвеће поводом дана ослобођења Руме у Првом светском рату

РУМА: Поводом 104 године од ослобођења Руме у Првом светском рату, представници Општине Рума, Субнора, Удружења ратних војних инвалида и грађани положили су цвеће на Српско војничко гробље, док је свештвенство Српске православне цркве служило молебан.
e
Фото: Општина Рума

О завету да се окупљају сваке године и остану верни следбеници храбрих и славних предака који се нису питали за цену када је слобода у питању, говорио је Стеван Ковачевић, председник Скупштине општине Рума.

-  Историја је показала да и када бисмо могли као заједница да се развијамо, да јачамо своје капацитете и показујемо своје потенцијале, без слободе и мира су ти резултати неважни и неостварљиви. Народно јединство нам је данас вероватно битније него јуче, јер се и данас налазимо пред великим историјским и политичким изазовима, још и данас делови нашег народа вапе за слободом и миром -  казао је Ковачевић.

Српско војничко гробље у Руми уређено је попут оних у Грчкој, Француској, Енглеској, рекао је Предраг Вукмирић, секретар ОО Субнор Рума и подсетио да су ту сахрањени војници Тимочке дивизије, настрадали на Легетском пољу 6. септембра 1914. године.

- Рањеници су пребачени у болницу која се налазила у Орловићевој улици у Руми. Ти војници су умирали од задобијених рана 1914/15. године и на иницијативу СПЦ, тадашњег проте Марка Шауле, овај део српског гробља је закупљен од аустроугарске власти где су сахрањивани српски војници. Овде је сахрањено 55 српских војника у 48 гробних места. Једно је и од најлепших војних гробаља, обновљено је 2014. године за стогодишњицу почетка Првог светског рата - казао је Вукмирић.

        В. Х.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести