Дани Теодора Павловића у Новом Милошеву

НОВО МИЛОШЕВО: Отворени јуче у Матици српској у Новом Саду „Дани Теодора Павловића” настављају се програмима у Новом Милошеву који ће потрајати до 5. октобра.
Franja Petrinović, Đorđe Pisarev, Nenad Šaponja i domaćin Đorđe Randelj Foto:Dnevnik.rs
Фото: Фрања Петриновић, Ђорђе Писарев, Ненад Шапоња и домаћин Ђорђе Рандељ Фото:Дневник.рс

Организатор је Банатски културни центар, а покровитељи Општина Нови Бечеј и Месна заједница Ново Милошево.

Од 19 сати вечерас је представљање књига објављених на основу конкурса БКЦ-а и Народне Библиотеке Нови Бечеј и отварање изложбе слика „Искре душе” Едит Зеребељи Тењи.

Сутра у исто време биће представљена књига Сабо Јожефа „Пољопривредна историја Баната до половине 20. века”.

У понедељак од 10 сати кикиндско Позориштанце „Лане” извешће представу „Весели распуст”, а дан касније од 15 сати за ученике ОШ „Др Ђорђе Јоановић” организује се радионица илустрације.

У среду, 4. октобра, од 19 сати биће представљање нових романа „Поправљач огледала” Фрање Петриновића и „У кухињи са Зевсом“ Ђорђа Писарева.

Дан касније је концерт „Медитеранео: класична и традиционална музика Медитерана”, триа „Сенсартика”.

Манифестација негује сећање на Теодора Павловића (1804-1854), обновитеља и реформатора Матице српске, њеног првог секретара и уредника „Летописа”.

Оснивач Галерије Матице српске, оснивач прве музејске збирке у Срба, новинар и родоначелник журналистике у Срба, адвокат, књижевник, преводилац – једна од најистакнутијих, а неправедно заборављених, личности српског народа у првој половини 19. века, чије је прегалаштво дало трајни допринос српској култури.

В.Х.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести