Доспева расад, али како га продати

МИХАЈЛОВО, МУЖЉА, ЛУКИНО СЕЛО: У пластеницима Јаноша Балинта из Михајлова за десетак дана доспеће расади парадајза, паприке, патлиџана и целера. Расад је у одличном стању, али Јаноша брине како ће га продати.
r
Фото: pixabay.com

- Овако нешто никада нисмо доживели и стварно сам забринут. За десетак дана требало би да почнемо интензивну продају расада на пијацама а, уз наду да ће пијаце бити отворене, питање је колико ће бити купаца. Јер, наше муштерије су углавном пензионери, а онда и они млађи који су садили поврће на викендицама ван града, што је сада све неизводљиво. Највише сам, на пример, расада продавао на вашару у Башаиду, а сада нема ни вашара. Уложили смо много, радили много, а питање је како ће се завршити. Спреман сам да расад носим и на кућну адресу, само ако буде интересовања. Надамо се сви да ће се крајем априла ситуација поправити. Ми смо у стању да до тог времена одржимо расад - каже Јанош Балинт.

Јанош у пластеницима има и ротквице које би требало да доспеју за католички Ускрс. Његова колегиница са пијаце, каже Јанош, има 4.000 комада зелене салате коју јако тешко може да прода.

- Муштерија је мало, а салата не може дуго да стоји. Стварно је тешко - истиче Балинт.

У предузећу „Царска башта“ из Мужље ускоро би требало да почне расађивање црвене паприке на 12 хектара. На једном хектару треба да се расаде корнишони. То је уговорена производња. Све остало иде својим током.

- За повртаре сада почињу ударни послови. Живимо од производње и испоруке наших производа великим ланцима. Пооштрили смо мере заштите на сваком радном месту, слушамо све препоруке и надамо се најбољем. Јер, од наше производње не зависи само наша фирма и запослени него и снабдевање грађанства - истиче Ђула Мадарас, из „Царске баште“.

Радови су у пуном јеку и у пластеницима пољопривредног газдинства Балањи из Лукиног Села, које се бави производњом органског поврћа.

- У пластеницима су нам доспели млади бели и црни лук, спанаћ, ротквице... За десетак дана ће и млади кромпир. Наше поврће продајемо и даље три пута недељно на новобеоградској пијаци, а старим муштеријама носимо и на кућни праг. Спремни смо и за кућну доставу у Зрењанину – наводи Шандор Балањи.

Повртари се надају да ће се ситуација у догледно време стабилизовати и да ће у зеленим плодовима поврћа наши грађани моћи да уживају  и претходних година.  

        Ж. Балабан  

Brasa Ecka
26.04.2020 • 11:48
Dali mogu da dobijem vas brij da mozemo da kontaktiramo
EUR/RSD 117.5890
Најновије вести