Две нове трафостанице у србобранском атару

СРБОБРАН: У току су радови на изградњи две трафостанице  између Криваје и Бељанске баре, на потесу између Србобрана и Турије.
д
Фото: Србобран данас

Овим се стварају услови да пољопривредници који у том делу имају оранице могу прикључити заливне системе.

Очекује се да радови буду завршени за неколико дана, па да трафостанице буду прикључене на еклектро мрежу. Инвестиција кошта 17 милиона динара и биће плаћена из србобранске општинске касе.

Председник Месне заједнице у Турији Милош Шовљан каже да се између Криваје и Бељанске баре налазе мање парцела погодне за развој повртарства и воћарства, па се трафостанице граде како би се ратари уместо традиционалих култура окренули ка другој пољопривредној производњи.

- У делу где се граде трафо станице нема великих парцела, већ су то мање њиве, погодне за интезивно гајење поврћа и подизање воћњака, и ту  се већ налази воћњак трешања – каже Шовљан и додаје да пољопривредници који желе да се прикључе на вод могу да се јаве Електродистрибуцији Нови Сад и поднесу захтев за то.

По речима Шовљана изградња два електро - енергетска објекта представља почетак радова на електрификацији србобранског атара.

- Два трафоа покриће 150 хектара док се на србобранском подручју налази 23.000 хектара њива – казао је Шовљан, најављујући истовремено да ће се са електификацијом поља наставити и у наредном периоду.

Из ових електро - енергетских објеката, нагласио је, биће положени нисконапонски каблови, према Турији и  Бечеју, па председник Месне заједнице у Турији наводи да ће струја добро доћи кривајским салашима за бављење сеоским туризмом.

-  Верујемо да је то могуће у наредном периоду јер имају добру позицију за то –нагласио је Шовљан.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести