Ефикаснији пречистач отпадних вода већег капацитета у Кањижи

КАЊИЖА: Развој водоснабдевања и водне инфраструктуре у пограничним сливним подручјима, пројекат је ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који је представљен у Кањижи.
с
Фото: Dnevnik.rs

Укупан буџет пројекта је скоро седам милиона евра, при чему је учешће Европске уније више од 5,9 милиона евра, а вредност улагања у Кањижи је два милиона евра.

Главни партнер из Мађарске на реализацији пројекта који је започео пре две године и предвиђено је да се заврши до 31. маја 2020. године је Директорат за управљање водама у округу Доња Тиса АТИВИЗИГ из Сегедина, а из Србије партнери су Општина Кањижа и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

На скупу су представљене карактеристике постројења за пречишћавање отпадних вода за Кањижу и концепт пречишћавања отпадних вода у насељима ове потиске општине, актуелно стање мониторинга и третмана отпадних вода у Војводини, а партнери из Мађарске су предочили степен развијености, стање пречишћавања воде у Жупанији Чонград, досадашња искуства и планове за будућност.

Предвиђено је да Кањижа повећа капацитет пречистача за отпадне воде, такође и ефикасност пречишћавања, а самим тим ће се побољшати квалитет воде реке Тисе. Пречистач ће у потпуности подмиривати потребе преко 10.000 житеља. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер истиче да је од свих досадашњих пројеката реализованих у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње овај највећи изазов, јер је највеће појединачне вредности, те да захтева и ангажовање значајних средстава у предфинансирању од стране локалне самоуправе.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као партнер у пројекту, набавиће мобилну брану за одбрану од поплаве дужине два и по километра

- Уговор о сарадњи на овом пројекту потписали смо пре две године. Сада смо у фази склапања уговора са извођачем радова, након спровођења јавне набавке која је трајала скоро 120 дана. Надам се да ће се остварити све што смо предвидели пројектом везано за питање квалитета рада постројења за пречишћавање воде, односно квалитет воде који ће излазити из постројења. Знамо да пречишћена вода делом иде у реку Тису, а другим делом се из каналске мреже користи за наводњавање у пољопривреди. Јако је битно да у домену заштите животне средине ово постројење функционише како је предви­ђено пројектом - нагласио је Фејстамер.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство један је од партнера, а саветник у том секретаријату Игор Црнобарац је изјавио да се додатно улажу напори и сваке године се додељују средства за суфинансирање изградњу објеката водоснабдевања и објеката фекалне канализације, а исто тако и за санацију и реконструкцију постојећих.

- Од формирања ове Покрајинске владе половином 2016. године до сада је за ове намене опредељено преко 1,6 милијарди динара, од чега је милијарду динара обезбедио Покрајински секретаријат за пољопривреду, а остатак су средства које јединице локалне самоуправе опредељују својим буџетима. У овом пројекту учешће Покрајинског секретаријата се тиче набавке мобилних брана за одбрану од поплаве у дужини од два и по километра. Мобилне бране након набавке, надамо се до краја ове године у складу са предвиђеном динамиком јавне набавке, бити предате „Водама Војводине“ на коришћење - указао је Црнобарац.

Предвиђена је и обука по 45 стручњака за одбрану од поплава из Србије и Мађарске. Црнобарац је додао да је управо окончан конкурс за доделу средстава за улагања у објекте водоснабдевања и фекалне канализацију, па се ускоро очекује потписивање уговора. Из Покрајинског буџетског фонда за воде, за ове намене ове године је намењено 330 милиона динара, од чега 250 милиона за водне објекте у јавној својини, а 80 милиона је опредељено за објекте фекалне канализације.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести