Еколошка катастрофа у близини парка природе Јегричка

ЗМАЈЕВО: У близини парка природе Јегричка и језера, у простору такозваног плавог базена, мештани Змајева уочили су драстичну промену - таложење непознатих материја по целој површини воде, а осећа се и смрад који према речима житеља, стиже до њихових стотинак метара удаљених кућа.
d
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о месту где је давних дана копана земља за потребе некадашње циглане, а годинама већ то је омиљено сеоско купалиште, и прави мали рај за пецароше.

- Ово је еколошка катастрофа, имам утисак да је неко намерно у воду убацио нешто што је изазвало загађење и тровање постојеће флоре и фауне. Редовно долазим на овај базен по кедере када идем на пецање. Шокирао сам се шта сам затекао. По целој површини воде плута нека скрама и шири се ужасавајући смрад, боја воде варира на већем делу површине, на појединим местима је и црвена – прича Будимир Мркобрад, страствени риболовац и љубитељ природе. -  На овом простору сам налазио барске корњаче, разне птице, често сам ту пецао, а пре два месеца сам се и купао. Ово је катастрофа, вода без живота, једна оаза претворена је у септичку јаму.

Змајевчани су огорчени овим атаком на природу, траже да надлежни органи узму узорке воде и установе да ли се ради о пуштању отровних материја у воду или неких других супстанци које су нарушиле природни ток и живот у води и приобаљу.

Фото: Dnevnik.rs

- Ужаснута сам призором, ово је права еколошка бомба надомак Змајева. Завршила сам хемију и сигурна сам да се ради о испуштања у воду неких јаких супстанци погубних за живи свет у овој води, а и оближње биљке. Осети се и смрад што је процес неког вида распадања материје, што доказује и плутање скраме по целој површини воде. Звала сам Општину Врбас, али нисам успела да добијем никог надлежног за екологију, само су ме шетали, назовите овог, назовите оног, стекла сам утисака да они у општини уопште немају никог задуженог за екологију, права срамота и трагедија - истакла је узбуђеним тоном Милева Радовић, професорка хемије и физике у пензији.

И док је све још увек под велом мистерије, Змајевом влада неверица и страх од последица загађења. Мештани се надају да ће надлежни открити одакле потиче загађење и отклонити сваку опасност по животе и здравље људи.

Текст и фото: Ласло Киш

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести