Фирма за комуналне услуге „Потисје–Бечеј” технички све опремљенија

БЕЧЕЈ: До пре само пет година, мешовита фирма српско-мађарског партнерства за комуналне услуге „Потисје – Бечеј“ била је технички неадекватно опремљена и било је случајева када су морали да ангажују камионе са стране како би одговорили обавезама према корисницима својих услуга.
В. Јанков/У току завршетак покретне линије за селекцију отпада
Фото: В. Јанков/У току завршетак покретне линије за селекцију отпада

Од како је руковођење фирмом од мађарског партнера преузела општина Бечеј, ситуација се из године у годину поправљала. Више се не послује с губитком, возни парк је иновиран, делатност се проширила на прикупљање секундарних сировина...

- Од 2017. године до данас потпуно смо иновирали возни парк и крајем априла или прве недеље маја стиже нам пети нови камион марке „Ивеко“, чиме ћемо бити сто посто опремљени да одговоримо задатку који нам је општина поверила - поносно наглашава директор фирме „Потисје - Бечеј“ Золтан Фејеш. - Један камион смо добили из донације, а четири смо купили на лизинг. Све од истог произвођача, као и надоградњу, па смо на тај начин олакшали рад и добили одређене бенифите у виду „златне гаранције“. Камион који треба да нам стигне коштао је око 97.000 евра, сада се врши надоградња и рок лизинга је пет година, где су нам, захваљујући добијеној „златној гаранцији“, у гарантном року бесплатни сервиси и још неке погодности.

У „Потисје – Бечеј“ су брифинг с новинарима организовали на Градској депонији „Ботра“, како би се представници медија упознали и како финционише прикупљање, разврставање и пресовање секундарних сировина.

- Захваљујући куповини нових возила, сада радимо брже, ефикасније и лакше - додаје руководиоц техничке опреме Јован Ценц. - Пошто је у току акција прикупљања кабастог отпада, морамо да нагласимо да грађевински отпад и шут на спада у кабасти отпад и њега не односимо.

Фото: В. Јанков/Нимало није лак посао у хали за секундарну селекцију отпада

Актуелна епидемиолошка ситуација оставила је трага у реализацији акције донирања хиљаду жутих контејнера за секундарну сировину од београдске фирме „Еко стар пак“. До сада је пристигло 200 контејнера из најављене донације, шездесетак је набављено из других извора, а ускоро стиже нових 100 из донације.

- Тих стотинак жутих контејнера распоредићемо по граду. Радујемо се да су суграђани све ажурнији и одговорнији када је у питању одлагање амбалажног отпада у жутим контејенима где су постављени или, где нису, у зеленим yаковима. Од скоро могу да се одлажу и амбалажне боце од млека, јогурта и кућне хемије. Молимо кориснике да боце одврну, мало згњече и тако је убаце у контејнер или yак, како бисмо добили на простору - рекао је еколог „Потисје – Бечеј“ Велимир Цвејанов. - Да бисмо убрзали процес раздвајања секундарних сировина и олакшали рад запосленима на том послу, набавили смо пар покретних трака и наши мајстори су направили покретну линију за селектирање отпада.

Селектирани материјал се пресује у бале и одлаже до транспорта за рециклажу. Радницима на нимало захвалном послу су обезбеђени бољи услови за рад. Два контејнера су спојена и адаптирана у просторију за обедовање и састанке, имају одвојену просторију за пресвлачење, а комплетан посао разврставања и пресовања ради се у новоизграђеној хали ма Градској депонији „Ботра“, која, угред речено, има могућност примања отпада још само годину дана.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести