Гоге добиле амбуланту, апотеку и пошту

СОМБОР: Житељи сомборског насеља Гоге су имали додатни разлог за прославу Нове године. Наиме крај 2017. овде је обележило остварење њихове дугогодишње жеље да добију амбуланту.
Ambulantu otvorila gradonačelnica Dušanka Golubović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Амбуланту отворила градоначелница Душанка Голубовић Фото: Дневник.рс

У насељу је отворена амбуланта овдашњег Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, у адаптираном  градском  објекту у којем су  простор добиле још  и апотека, као и  пословница Поште Србије, такође потребна житељима овог насеља. Пресецањем врпце на реновираном објекту, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, озваничила је почетак рада амбуланте.

„Отварање амбуланте, као и предузимање других активности резултат је уважавања захтева грађана, апела месних заједница, односно приоритета које су они сами поставили. Значајно је да су грађани препознали потребу за оваквим објектом и да је локална самоуправа  имала могућности да оваквим захтевима изађе у сусрет“,  казала је сомборска градоначелница, наглашавајући да је у реконструкцију самог објекта уложено око пет милиона динара.

Да би амбуланта почела са радом потребно је да се 1.600 грађана пријави, а Дом здравља ће пренети њихове картоне

У овој, као и у свим другим активностима, како је рекла Душанка Голубовић, сомборска локална самоуправа имала је велику подршку покрајинских и републичких власти. Ових дана од Министарства финансија и Владе Србије обезбеђено је 25 милиона динара из текуће буџетске резерве, како би се завршиле све планиране инвестиције из 2017. године, потврдила је градоначелница и захвалила се Влади Србије и покрајинским органима на указаној помоћи.

Директорка сомборског Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ др Емеше Ури је, уз изражену захвалност локалној самоуправи, истакла да је због великог броја становника било неопходно да се у Гогама отвори једна амбуланта.

„Из градског буџета издвојена су и средства за набавку медицинске опреме, намештаја, односно свега што је потребно за функционисање амбуланте“, нагласила је др Ури и позвала становнике Гога да се јаве у амбуланту већ у току прве радне седмице нове године.“ Потребно је да се грађани јаве како би се направио списак оних који желе да пренесу картон у нову амбуланту. Грађани не морају сами долазити у град, већ ћемо ми те картоне пренети и чим се сакупи довољан број пацијената крећемо са радом.“

Фото: За почетак у амбуланти ће радити један лекар и сестра Фото: Дневник.рс

У почетку ће радити један доктор и једна медицинска сестра, јер морају да се задовоље нормативи које је прописало Министарство здравља, а то је да на 1600 картона долази један лекар. Уколико се број повећа, размислиће се о двосменском раду. Град је за нову амбуланту набавио неопходну медицинску опрему - три ЕКГ апарата, пет инхалатора, 15 апарата за притисак, 15 хируршких сетова и друго.

Здовољство нису крили ни у Апотеци „Гален фарм“, истичући да је ово прва од 18 апотека ове здравствене установе на подручју Сомбора. Бојана Проковић,  комерцијални директор овог апотекарског ланца истакла је да ће апотека у Гогама широким асортиманом производа, високим квалитетом пружене услуге, стручним и едукативним кадром пружити грађанима квалитетну подршку у очувању здравља и стицању здравих животних навика.

Да ће све поштанске послове које су до сада морали да обављају у центру града од ове године житељи Гога моћи да обављају и у свом насељу потврдио је Радован Рамић, из Поште Србије.

„Отворићемо пошту у којој ће бити заступљене све услуге. Чим се оконча „папиролошки“ део, почећемо са радом. Пошта је озбиљна фирма, људима идемо на ноге, до сада смо имали добре резултате и грађани су били задовољни“, казао је Рамић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести