Град Зрењанин уступа земљиште за изградњу пречистача отпадних вода

ЗРЕЊАНИН: Чланови Градског већа у Зрењанину усвојили су на јучерашњој седници, којом је председавао градоначелник Симо Салапура, одлуку о покретању поступка давања у закуп неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини града.
д
Фото: Dnevnik.rs

Овом одлуком, парцела површине 26.857 квадратних метара ће непосредном погодбом, без накнаде, бити дата у закуп београдском предузећу „Бегеј вотер” (Begej water), а ради изградње централног постројења за пречишћавање отпадних вода.

Фирма „Бегеј вотер“ је, иначе, друштво за посебне намене спонзора компаније „Metito Utilities Limited“ из Дубаија, са којом је у новембру прошле године потписан уговор о реализацији пројекта пречишћавања отпадних вода. Обавезе града Зрењанина одредбама уговора нису финансијске природе, већ се односе на обезбеђење земљишта и повезивање градске канализације на пречистач.

У одлуци која је усвојена на седници Градског већа подсећа се да је Народна скупштина Републике Србије ратификовала споразум о сарадњи, који су закључили највиши представници Србије и Уједњених Арапских Емирата. Овај споразум предвиђа сарадњу између државног и приватног сектора са обе стране, а једна од планираних инвестиција је и изградња пречистача отпадних вода у Зрењанину.

С тим у вези, друштво за посебне намене „Бегеј вотер“ из Београда се 4. октобра обратило Граду Зрењанину са захтевом за давање у закуп земљишта у јавној својини града, без накнаде, непосредном погодбом, ради реализације уговора о третману отпадних вода.

- До сада смо одржали неколико састанака са инвеститором, а у међувремену је усвојен урбанистички пројекат за пречистач отпадних вода. Очекујемо да ће ускоро бити издата и грађевинска дозвола, што значи да нас већ крајем ове или почетком наредне године очекује и сам почетак изградње пречистача – изјавио је заменик градоначелника Саша Сантовац након седнице Градског већа.

Градоначелник Симо Салапура је раније изјавио да локална самоуправа, након привлачења нових инвеститора, размишља и о проблему заштите животне средине.

- Ова инвестиција ће омогућити да имамо чистији Бегеј и здравију животну средину. Директна инвестиција је 30 милиона евра, од чега 70 посто иде за изградњу простројења за пречишћавање отпадних вода, које ће запошљавати четрдесетак људи – нагласио је Салапура приликом потписивања уговора са представником компаније „Метито“.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести