Грађани Кикинде за две године имаће пијаћу воду

КИКИНДА: Инвестиција вредна 11,4 милиона евра, у првој фази око девет милиона требало би да грађанима Кикинде у року од две године обезбеди здраву пијаћу воду, а почетак изградње фабрике воде обишао је данас министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.
1
Фото: TANJUG/ MGSI/ ÐORÐE KRSTIC

Он је захвалио Немачкој и Инвестиционој банци КФЊ који дају велику подршку Влади Србије у извођењу великог броја пројеката у локалним самоуправама.

"У питању су еколошки и комунални пројекти који су били неопходни. У Кикинди присуствујемо почетку радова на једном пројекту који је од великог значаја за грађане Кикинде. Знамо да имамо проблем и у другим војвођанским градовима са водом. Уложили смо много енергије да бисмо припремили ове радове.

Желимо да изградња ове фабрике воде буде успешан пројекат који ће бити пренет и на друге градове којима је потребан. Тако бисмо у наредних пет до седам година решили снабдевање исправном водом", рекао је Момировић.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач рекао је да је ово велики дан за Кикинду, јер званично почињу радови на изградњи фабрике воде.

"Захваљујем министру Момировићу који је данас са својим тимом дошао у посету Кикинди, господину Хартману из КФВ-а јер су допринели да почне овај велики пројекат. Када имате вишедеценијски проблем и не знате како да га решите, а онда почне рад на решавању проблема и налажењу најбоље технологије велики је помак. Кикинђани ће коначно имати воду какву зуслужују", рекао је Лукач.

Рудигер Хартман испред Развојне банке Немачке рекао је да је сардња са Владом Србије успешна и да је у област водоснабдевање до сада уложено 80 милиона евра од чега је корист до сада имало око 20 општина у Србији.

"Пројекат у којем Кикинда учествује је фаза пет пројекта водоснабдевања и третмана отпадних вода са укупним буџетом од 21 милион евра. Једна од главних инвестиција је ова у Кикинди за коју је КФЊ обезбедио шест милиона док је остатак обезбедило министарство и Град Кикинда", рекао је Хартман.

Фабрика воде у Кикинди требало би да буде завршена за две године.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести