„ГРАДСКА ТОПЛАНА” У ЗРЕЊАНИНУ О ЈАНУАРСКИМ РАЧУНИМА Даљинско грејање скупље, а ОВО је разлог

ЗРЕЊАНИН: Бројни грађани у Зрењанину последњих дана коментарисали су на друштвеним мрежама да су им стигли изузетно високи јануарски рачуни за даљинско грејање.
а
Фото: Ж. Б.

Тим поводом је реаговало Јавно комунално предузеће „Градска топлана”, које наводи да су виши износи на рачунима последица неколико фактора.

– У односу на децембар 2023. године, када је просечна температура износила 4,74 степена Целзијуса, она је у јануару 2024. била 2,54 степена Целзијуса. У складу са спољним температурама и данима празника, а све по правилима о раду дистрибутивног система, у јануару 2024. године снабдевање топлотном енергијом током цела 24 сата је трајало укупно седам дана. Поређења ради, децембра 2023. године целодневно грејање трајало је само један дан –  поручују из ЈКП „Градска топлана“.

Наводе и да је просечна испоручена количина енергије (киловат – сат по метру квадратном) за 28 одсто виша у односу на децембар 2023. године.

– Од наше претходне корекције цена, тачније од октобра 2022. године, цена гаса порасла је за 38,5 одсто, а цена струје за 26 одсто. Гас и струја су основни енергенти који се користе у самој производњи топлотне енергије. Цена топлотне енергије је порасла за 15 одсто – додаје се у саопштењу.

„Градска топлана“ поручује да је одлучила својим потрошачима још једном да изађе у сусрет, те ће им и даље бити омогућено да децембарски, јануарски и фебруарски рачуни буду подељени у две рате. То значи да ће они суграђани, који не буду могли да својим буџетима одговоре на пораст цена, моћи да 50 одсто варијабилног трошка за наведене месеце плате у датуму доспећа, а другу половину за шест месеци.

– Такође, посебан акценат стављамо на уградњу делитеља топлоте. Важно је још једном нагласити да уградњом ових уређаја потрошачи сами контролишу утрошак топлотне енергије, а тиме и сопствени рачун за грејање. Примера ради, станари који имају делитеље имају 15 – 25 одсто нижу потрошњу топлотне енергије у односу на станаре који их немају – кажу у ЈКП „Градска топлана“.

За крај напомињу и да, са овим повећањем, цене зрењанинског грејања не могу парирати тренутним ценама грејања по другим градовима Србије попут Сомбора, Смедерева, Бечеја, Кикинде, Сремске Митровице, Београда, Ваљева, Зајечара...

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести