Хартефактов "Ујка Вања" 15. новембра у Вршцу

ВРШАЦ: Настала у копродукцији Хартефакт фонда и Народног позоришта Стерија из Вршца, према тексту Антона Павловича Чехова, у режији Андреја Носова, представа "Ујка Вања" биће изведена 15. новембра у вршачком Народном позорошту у оквиру Фестивала класике "Вршачке позоришне јесени", најавали су из Хартефакта.
vrsac, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

У насловној улози наћи ће се Немања Оливерић, а уз њега ће се на сцени позоришта у Вршцу наћи Катарина Марковић, Бранко Цвејић, Мина Обрадовић, Стефан Бундало, Моника Болдовина Бугле, Дојна Андрејевић Петровић и Јован Јелисавчић.

Представа се како поручују из Хартефакта, на нов и занимљив начин бави питањима лењости и конформизма, као главним препрекама сваке промене.

Чеховљеве драме имају другу уметничку намеру и естетски квалитет: у њима се лирским елементима приказују посебна атмосфера, расположење и живот који се чини мирним, али заправо је пун ломова и искушења.

Јунаци су најчешће пропали властелини и припадници руског грађанског слоја с краја XИX века.

С тим у вези, ауорски тим радио је на осавремењивању текста, постављањем Чеховљевих јунака на сцену са свим њиховим детаљима, слојевитостима, проблемима, понекад и необјашњивим скоковима у расположењу.

Решење ауторског тима ове представе огледа се у излазу из уобичајене форме мизансценских проба, померити се са сцене, вратити Чеховљеве људе у природну средину.

Зато је важан део процеса рада на овој представи био период од неколико дана које су глумци провели на сеоском имању.

Ова одлука редитеља родила се из потребе да се дела у складу с основном темом којом се представа бави: излажење из зоне комфора.

Једини прави начин да се говори о зони комфора је да се о њој не говори.

У овом савременом читању Ујка Вање поцртана је Чеховљева атмосфера врућине и запаре - савршено добар изговор за не-делање.

Посета власника имања, Серебрјакова, изазива лењост - сви престају да обављају уобичајене послове да би му угађали, а присуство његове жене, Јелене Андрејевне, и њена жеља за променом, терају их на преиспитивање и подсећање пропуштених шанси за бољим, испуњенијим животом.

Све се одвија у току једног дана, тако да је напетост због ишчекивања објашњења Серебрјакове посете још већа него у драми.

Драматизацију је урадила Мина Цхирић, кости и сценографију Селена Орб, а музику Драшко Аџић.

Представа Ујка Вања реализована је у оквиру NEW платофмре, уз подршку Програма уједињених нација за развој (УНДП).

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести