Хартефактов "Ујка Вања" отвара Вршачку позоришну јесен

БЕОГРАД: Представа “Ујка Вања", настала у копродукцији Хартефакт фонда и Народног позоришта Стерија из Вршца, према тексту Антона Павловича Чехова, а у режији Андреја Носова биће изведена 15. новембра у вршачком Народном позоришту на отварању Фестивала класике “Вршачке позоришне јесени”.
pozoriste publika sedista pixabay
Фото: pixabay.com

На конференцији за медије у Народном позоришту данас је Ђура Мрђа, селектор и уметнички директора фестивала, рекао да ће у оквиру програма ове позоришне смотре бити одиграно 10 представа.

Он је рекао и да за њега посебно задовољство што ће пре самог отварања у фоајеу народног позоришта бити отворена изложба Музеја позоришне уметности Војводине под називом "Светлана Бојковић - уметност глуме или трагање за истином" аутора Зорана Максимовића, те што ће након тога публика имати прилику да види избор из овогодишње позоришне продукције.

У Вршац на фестивал долазе уметници Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, који ће играти представу "Злочин и казна" по делу Достојевског, а гости фестивала биће и протагонисти представе "Роман о Лондону" настале у копродукцији Београдског драмског позоришта и БеоАрта.

Биће изведена и представа за децу "Папагаји" Драгана Џанкића као и омаж преминулом глумцу вршачког позоришта.

Са представом "Нечиста крв" у Вршац долази ансамбл Народног позоришта у Београду, а из Крагујевца стиже представа "Негри" Књажевско-српског театра "Јоаким Вујић".

Народно позориште из Суботице представиће се комадом "Зла жена", док ће у пратећем програму бити представљена монографија "Милена Дравић - више од уметности" Татјане Њежић и Александра Милосављевића.

Жири који ће одлучивати о наградама фестивала чине театролог Светислав Јованов, глумица Тања Бошковић и редитељка Снежана Тришић.

У насловној улози представе "Ујка Вања" која отвара фестивал наћи ће се Немања Оливерић, а уз њега ће се на сцени позоришта у Вршцу наћи Катарина Марковић, Бранко Цвејић, Мина Обрадовић, Стефан Бундало, Моника Болдовина Бугле, Дојна Андрејевић Петровић и Јован Јелисавчић.

Представа се, како поручују из Хартефакта, на нов и занимљив начин бави питањима лењости и конформизма, као главним препрекама сваке промене.

Драматизацију је урадила Мина Ћирић, костиме и сценографију Селена Орб, а музику Драшко Аџић.

Представа "Ујка Вања" реализована је у оквиру NEW платформе, уз подршку Програма уједињених нација за развој (УНДП).

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести