Инцидент у Равном Селу: Комуналци спречени да искључе воду

РАВНО СЕЛО: Радници ЈКП „Комуналац” Врбас јуче су према радном налогу стигли у Равно Село да на јавној површини, на улици искључе корисника који годинама није плаћао воду и који није дозволио да се изврши контрола, очита и замени његов водомер.
1

Међутим, како се наводи у саопштењу врбаског предузећа, „радницима је прећено да ће бити упуцани уколико наставе да раде, а Божидар Царичић је колима блокирао део јавне површине где је требало радним машинама да се приступи ради искључења и спречио их у томе”.

Поменути мештанин Равног Села је корисник воде из мреже јавног водовода, али за воду коју је потрошио није платио ниједан динар већ четири године, још од оснивања ЈКП „Комуналац“ Врбас, тврде у овом предузећу.

„Индикативно је то да неко ко тврди да вода није за пиће и да неће да је плати, исту користи и не дозвољава да се утврди колико је воде потрошио”, наводи се у саопштењу „Комуналца”, те појашњава да су овлашћени радници комуналног предузећа у више наврата покушали да очитају водомер код Царичића, али су сваки пут спречени, о чему су сачињени записници. Равноселац није дозволио да уђу на његов посед и да  очитају водомер.

У Равном Селу је извршена замена водомера у већини домаћинстава, изузев код Царичића који није дозволио замену водомера. ЈКП „Комуналац” Врбас је писаним путем, препорученом пошиљком, обавестио Царичића да је у обавези да дозволи очитавање и замену старог водомера и одредио дан и време када ће се извршити наведене радње, али је он капију закључао, чиме је онемогућио приступ мрежи и инструментима јавног водовода.

Како је Царичић континуирано, дужи временски период, спречавао да се изврши контрола његовог мерног места, као и да се замени стари водомер, издат је налог за искључење са водоводне мреже. Из комуналног предузећа тврде да искључење са мреже јавног водовода није повезано са актуелном пресудом, нити са судским поступком који је у току.


Поднета пријава за спречавање службеног лица

Врбаска полиција интервенисала је јуче у Равном Селу, после пријаве радника комуналног предузећа да им је претио смрћу седамдесетогодишњи мештанин, коме су намеравали да искључе воду. Полицијски службеници изашли су на лице места и затим, у службеним просторијама, саслушали власника куће и узели изјаве од радника, након чега су сви пуштени.

По налогу Основног јавног тужилаштва у Врбасу, против седамдесетогодишњака биће поднета кривична пријава у редовном поступку, због сумње да је починио кривично дело спречавања службеног лица у обављању службене радње, саопштила је јуче новосадска Полицијска управа.


„Процедура је у целости испоштована и примењени су прописи који се односе на све па и на Божидара Царичића. ЈКП „Комуналац“ Врбас подсећа све кориснике да је обавеза плаћања воде, као и обавеза да се дозволи очитавање и замена старих водовода - законска обавеза. Апелујемо на појединце да не показују силу и не изричу претње радницима који спроводе закон и радом зарађују плату од које живе.”

На срећу, подсећа се у саопштењу „Комуналца”,  ово је изоловани случај, јер већина корисника су друштвено одговорни и редовно плаћају своје рачуне, знајући да тиме доприносе  и текућем пројекту изградње нове водоводне мреже ка свим селима у врбаској општини.

В. Х.

Сајрус
16.11.2019 • 08:56
Круцијално питање је када ће Јкп Комуналац почети да се држи још увек важећих закона ове земље.
EUR/RSD 117.5787
Најновије вести