Инвестиције у Бачкој Паланци ослоњене на средства покрајине и републике

БАЧКА ПАЛАНКА: После трећег ребаланса бачкопаланачког буџета рачуна се да ће се ове године укупно у општинску касу слити преко 1,7 милијарди динара.
bp dvorišni deo muzeja u palanci je najugroženiji.JPG
Фото: Обнова старе зграде Музеја до краја године

Међутим, када се ова средства расподеле на све оно што једна локална самоуправа треба да плати у својој средини, остане релативно мало новца за капитална улагања. Зато трансфери са виших нивоа власти нису безначајни, а у објашњењу последњег ребаланса општинског буџета пише да износе 116,4 милиона динара.

Пре неколико дана, председник општине Бранислав Шушница потврдио нам је да је Управа за капиталана улагања АПВ, а на основу пројекта, одобрила 82 милиона динара за изградњу пар километара пута од Младенова до границе са суседном општином Бач. Када се саберу цифре које су званично записане и које су речене види се да је на име донација из Покрајине и Републике стигло или ће стићи близу 200 милиона динара, што чини преко 10 одсто општинског годишњег буџета.

Скромнији ће рећи да је то доста, али има и оних који сматрају да је то мало, јер је Бачка Паланка сврстана у развијене општине Србије, те да, наводно издваја више него што добија, мада овде нико званично није баратао тачном рачуницом. Разложни кажу да треба на време конкурисати са атрактивним пројектима, па ће се вратити и више пара из покрајинске и републичке касе. У овом делу бачког приобаља Дунава, ипак се гради и планира.

Реконструкција зграде Културног центра у Бачкој Паланци, односно зграде Грађанске школе подигнуте још 1901. године, (сада Музеј града), као и наставак изградње базенског комплекса представљају највеће инвестиције и оне морају бити завршене у овој години.

За реконструкцију једног од најстаријих здања у центру вароши, а на основу конкурса и пројекта који је доставио овдашњи КЦ, републичко Министарство културе определило је 32,6 милиона динара, а локална самоуправа из текућих прихода 8,3 милиона.

За завршетак прве фазе базенског комплекса, односно завршетак изградње отвореног олимпијског базена Управа за капиталана улагања АП Војводине наменила је 32,3 милиона, а општина 21 милион динара. Значајна инвестиција је и у Спортску халу у Гајдобри, која је почета пре више од две деценије, а завршетак је предвиђен за ову годину. За главни грађевинско-архитектонски пројекат општина је усмерила 5,6 милиона, а донација са осталих нивоа власти износи 16,8 милиона динара.

Општина је у овој години, а то јој је примарни задатак, доста уложила у комуналну инфраструктуру у свим насељинима местима. И у овом делу значајним средствима је решено или ће бити решено, водоснабдевање у неким селима. За изградњу новог бунара у Пивницама Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство учествује са скоро 10,7 милиона, а локална самоуправа са 5,3 милиона.

За бушење новог бунара у Бачкој Паланци Секретаријат за пољопривреду Владе АПВ даје донацију од 8,8, а локал из текућих прихода четири милиона динара. Ове године општина је, поред осталог, финансирала бушење бунара у Силбашу, али и оспособила раније избушене бунаре у Парагама и Обровцу. За реконструкцију ОШ у Пивницама општина је усмерила 15,8 милиона, а за изградњу фискултурне сале у Деспотову 10 милиона динара и обе инвестиције биће завршене ове године.

Кружни ток велик залогај

За израду пројектно-техничке документације за изградњу раскрснице са кружним током саобраћаја (код некадашњег „Напретка“) одвојено је преко милион динара, а како смо сазнали пројекат је урађен. Ово ће бити први кружни ток у Паланци, на делу магистралног пута који води ка Бачу и Сомбору, а није најбоље регулисан. То је део државног пута од Новог Сада, али је он пре пар година као деоница која пролази кроз насељено место, као и у другим местима у Србији, предат на одржавање локалним самоуправама.  Ова инвестиција, највероватније ће сачекати идућу годину, а како стручњаци кажу није јефтина, јер треба изместити инфраструктуру под земљом. По грубој процени кружни ток требао би да кошта око 40 милиона динара и вероватно је да ће и у овом пројекту значајну ставку чинити донације Покрајине.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести