Изложба о Душку Радовићу у бечејском музеју: Био једном један лаф

БЕЧЕЈ: Путујућа изложба Библиотеке града Београда „Био једном један лаф“, посвећена  сећању на једног од наших најомиљенијих писаца за децу и одрасле Душана Радовића (1922 – 1984.) у Градском музеју Бечеја може се видети до краја месеца.
1
Фото: Dnevnik.rs

Бечеј је 35. град у Србији, у којем се приказује у организацији Женске одборничке мреже.

Ауторке изложбе Олга Красић Марјановић, Владислава Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић су истакле да су изложбом у Бечеју ушле у пету годину гостовања по Србији. Прво су размишљале да покрену „Радовићеве дане“, али како се није нашло средстава за манифестацију таквог формата, родила се идеја о изложби.

- Доживеле смо за минуле четири године оно што би сваки аутор изложбе пожелео. На премијери у матичној кући био је и велики пријатељ Душана Радовића, академик Матија Бећковић, који је приметио да је велика штета што Душко није дочекао 21. век, јер би харао по друштвеним мрежама – рекла је Владислава Ивковић Марковић.

Паралелно са премијерном изложбом  2014. године, из штампе је изашао и зборник радова „Поштованом Душку Радовићу“, о стваралаштву аутора бројних култних радио и телевизијских емисија. Према очекивању, прво издање је распродато, а друго никако да се штампа.

Сама изложба о Душку Радовићу је представљање његовог живота од раног детињства у Нишу, преко одрастања у Суботици до доласка у Београд и почетка рада у Пионирским новинама, потом уређивања програма за децу Радио Београда, писања култне драме за децу „Капетан Џон Пиплфокс“, која је и данас пола века касније радо слушана.

Преласком у Телевизију Београд почиње ново поглавље у његовом стваралаштву, јер су се ређале култне серије „На слово на слово“, „Лаку ноћ децо“, „Женски разговори“... Следи рад у часопису „Полетарац“, па уређивање радио програма Студија Б и незаборавне емисије „Београде добро јутро“. Представљен је и целокупан књижеви опус Душка Радовића за децу и одрасле, а читавом изложбеном површином окачени су чувени Душкови афоризми. Све то захваљујући подршци Министарства културе и информисања.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести