Како је Житиште накратко постало центар света

ЖИТИШТЕ: Када је пре 15 година група младих Житиштана одлучила да подигне споменик неприкосновеном филмском јунаку Рокију Балбои, многи су у моменту помислили да је у питању обична шала, а касније и одраз младалачке лудости.
1

Идеја о изградњи споменика неустрашивом боксеру, ког је на филмском платну овековечио глумац Силвестер Сталоне, потекла је од Бојана Марчете и многи су је у почетку гледали са подозрењем. Уз Марчету су одмах и без двоумљења стали тадашњи млади политичар Зоран Бабић, генерални директор компаније „Агрожив” Предраг Амижић и хрватски уметник и аутор статуе Борис Стапарац. Подршка није изостала ни од тадашњег председника житиштанске општине Зорана Касаловића. 

Окупљени у Удружењу грађана „Роки Балбоа”, иницијатори ове несвакидашње идеје, истрајали су у својој намери. Убрзо је, у августу те 2007. године, на главном тргу у Житишту, осванула статуа посвећена легендарном филмском јунаку. Целокупна финансијска средства обезбеђена су искључиво кроз спонзорства појединаца и организација који су у акцији препознали позитивну поруку. Тек када су виделе колико је овај догађај изазвао пажње, не само у земљи, већ и у читавом свету, „неверне Томе” су схватиле да је Житиште, бар на кратко, постало центар света. 

На самој свечаности откривања статуе, уприличеној у оквиру прве манифестације „Чикен фест”, било је присутно преко 140 акредитованих медија из целог света и око 12.000 људи. Истовремено када и медији у Србији, вест о подизању статуе Рокију пренела су и електронска и штампана међународна гласила, а међу њима и угледни „Њујорк тајмс“. 

Љубитељи Рокијевог лика и дела објашњавали су да су хтели да учине нешто позитивно за своју средину и да промене слику о њој. Статуа, према њиховом мишљењу, представља симбол упорости, истрајности и жеље за постизањем успеха, а то је нешто што је Житишту, као сиромашној општини, изузетно потребно све ово време. 

И данас споменик, о чијој изградњи је упознат и глумац Силвестер Сталоне, представља један од заштитних знакова овог места. О њему је чак снимљен и документарни филм „Америка идол“, канадске продуцентско – филмске куће „Мелбар”. 

Такође, светски сајт „Цултуре трип“, који се бави путовањима и забавом, направио је листу десет најчуднијих атракција у Србији, а на том списку нашле су се и две атракције у средњем Банату – „Мост на сувом“ у Зрењанину и споменик филмском јунаку Рокију Балбои у Житишту. 

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести