Кањижа прва у Србији добила Европску заставу части

КАЊИЖА: Прва у Србији кањишка општина је добила престижно признање Савета Европе „Европску заставу части“, које јој је уручено на свечаности поводом Дана општине. Ово признање је друго по рангу од четири нивоа признања која додељује Савет Европе, а Кањижа је за неговање европских вредности прво из низа признања значајне европске институције „Европску диплому“ добила пре две године.
1
Фото: Dnevnik.rs

Почасни члан Парламентарне скупштине Савета Европе Ерих Фриц, који је „Европску заставу части“ уручио председнику кањишке општине Роберту Фејстамеру, истиче да је ово признање за међународно залагање грађана општине Кањижа, те да се њоме вреднују разноврсне активности, то што ова средина гаји односе са градовима у другим регионима Европе и њиховим становницима, који се упознају, граде се пријатељства и на тај начин обогаћују контигент културном разноликошћу.

" Кањижа је заслужила ово признање захваљујући мноштву независних и важних пројеката које је град развио и спровео са својим партнерима, и тиме скренуо пажњу Парламентарне скупштине Савета Европе. Изузетно важним сматрамо међународни и интелектуални рад на константно високом нивоу. Посебно велики утицај на нас је имао рад са децом и младима у области уметности и културе", рекао је Ерих Фриц.

Он наглашава и интензивне партнерске везе које Кањижа одржава са другим градовима, указавши да је интензивна сарадња са партнерима из Мађарске, међу којима је и Тата, која је већ добитник Награде Европе, највишег признања Савета Европе, али активна је сарадња са партнерима из Румуније, Словачке и Србије. Јаке су прекограничне везе које доприносе постизању резултата у многим областима.

"Захваљујући томе можемо се похвалити да имамо интензивне везе са наших десет братских градова, које су узајамне у корист наших заједница – каже Фејстамер. – Прву братску везу смо успоставили 1967. године, седам година након што је наша општина добила своју данашњу форму. Ову везу карактерише пола века узајамне сарадње и пријатељства са мађарским градом Кишкунхалашом, а добијању признања „Европска застава части” допринели су узајамним неговањем веза и братски градови Будаерш, Фелшежолц, Ференцварош, Нађкањижа, Реске и Тата из Мађарске, Краловски Хлмец из Словачке, Сфанту Георге из Румуније, као и добра сарадња са Свилајнцем у Србији."


Заслуге цивилног друштва

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер наглашава да ово признање не припада само локалној самоуправи. Признање се једнако тиче свих општинских институција, цивилних организација и грађана, јер се заједнички радило на развоју односа са братским градовима.


Фејстамер оцењује да је јако важно што је Кањижа на овај начин назначена на међународном пољу, без обзира што ће грађани кањишке општине јако мало осетити добијање овог признања.

"Пошто смо једини и први којима је Савет Европе доделио ову врсту признања, добро је да представници свих 47 земаља чланица Савета Европе знају да има једна мала општина овде у Србији која стварно проба да напредује и стварно има приоритете да уради такве активности и програме који воде према европској интеграцији", наглашава Фејстамер.

М. Митровић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Кањижа. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести