Кањижа: Засијала „Сунчица” уз темељну обнову

КАЊИЖА: Дечији вртић „Сунчица” Предшколске установе „Наши бисери” у Улици Јанка Сибињанина у Кањижи темељно је обновљен средствима обезбеђеним из Кабинета министра без портфеља за демографију и популациону политику и из буџета кањишке општине.
k
Фото: Obnovljen dečji vrtić u Kanjiži/Dnevnik (M. Mitrović)

Да су радови на адаптацији и енергетској санацији успешно завршени уверили су се обиласком вртића „Сунчица” председник и заменик председника кањишке општине Роберт Фесјтамер и Небојша Ракић.

Предшколска установа „Наши бисери” у девет насеља кањишке општине има 11 вртића, а према речима заменика председника општине Небојше Ракића, који је био и координатор пројекта обнове вртића „Сунчица”, вредност изведених радова на овом објекту је 21,1 милиона динара.

Средства из министарства су добијена у марту прошле године, али због пандемије короне и настале ситуације радови су се мало одужили, али уз коректну сарадњу локалне самоуправе са руководством ПУ „Наши бисери” и извођачима радова, све је усклађено тако што су се појединци радови обављани преко викенда, па и празничним данима, па су малишани после распуста добили обновљени вртић у пуном сјају.

За ове радове из републичког буџета посредством министарства задуженог за демографију и популациону политику обезбеђено је 70 одсто средстава, а разлику од преосталих 30 одсто као своје учешће финансирала је локална самоуправа. Обављени радови представљају озбиљно освежење старог објекта у погледу енергетске ефикасности. Решено је питање грејања и хлађења уз најсавременије топлотне пумпе, обновљена је фасада објекта са комплетном термоизолацијом, замењени су подови уградњом новог паркета, обновљене су у целости електричне инсталације и расвета, тако да је овај вртић порикладно сређен за збрињавање деце у јаслицама и обезбеђени су оптимални услови за запослене у предшколској установи, наглашава Небојша Ракић.

Општински челници су истакли да ће локална самоуправа и у наредном периоду наставити улагања у дечије вртиће, као што је то рађено и претходних година, јер су та улагања приоритетна.

Фото: Poseta opštinskih čelnika vrtiću "Sunčica"/Dnevnik (M. Mitrović)

Вртић „Сунчица” у Кањижи збрињава 48 најмлађих јасленог узраста, а према речима директорке ПУ „Наши бисери” Ибоље Веселинов поред Кањиже, дневни боравак се обезбеђује још у Малим Пијацама, Мартоношу и Хоргошу.

У овој школској години у наше вртиће укупно је обухваћено 580 деце, у јаслицама, полудневном и дневном боравку. По броју уписане деце ова школска године је најбоља у односу на претходне, наглашава директорка Веселинов.

У последње време повећан је обухват деце у дневном боравку у дечијим вртићима у насељима Мале Пијаце, Мартонош и Ором, а директорка Веселинов истиче да то пуно значи за њихове родитеље који раде, јер деца ујутро већ од 5,30 па до 15,30 сати могу да бораве у вртићу. У току дневног боравка деца поред предвиђеног програма за њихов узраст имају обезбеђен доручак, ужину и ручак, а родитељи за збрињавање деце у јаслицама и дневном боравку сносе део трошкова у износу од 4.300 динара.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести