Кикиндски Совембар - манифестација која нас препоручује у свету

КИКИНДА: Манифестација „Новембар-месец сова”, позната и као Совембар, осми пут у Кикинди ће се одржати се од данас па до 30. новембра, а у концепцијском и организационом смислу, неће се битније разликовати од претходних.
1
Фото: Прво овосезонско бројање сова одржаће се 25. новембра

Једна од најважнијих градских манифестација покренута је да би се Кикинда популаризовала као највеће урбано зимовалишту сова утина на планети.

Управо због великог присуства сова у граду, кикиндски Совембар, иако млада манифестација стекла је завидан публицитет широм света, а слоган овогодишње манифестације гласи : „Сове Кикинду свету препоручују”. Орнитолози су 2009. године у центру града избројали чак 743 сове!

- Орнитологе, љубитеље птица и уметнике привлачи овај природни феномен, па и они сваке зиме долазе у наш град. Основни задатак Совембра је едукација, а то је и окосница овогодишњег програма - најавила је Маријана Мирков из Одсека за послове развоја Градске управе Кикинде.

Едукативна предавања по основним и средњим школама почеће данас, уз учешће представника градског Секретаријата за заштиту животне средине. За предшколце је спремљена позоришна представа „Како је чова постао сова”, а биће приказивани и анимирани филмови. Централни део „Совембра” одржаће се у петак, 29. новембра, у „Партизану”. Ученици ће изложити своје радове. Уз музичко-сценски програм основаца и средњошколаца, истог дана је планирано и финале квиза знања „Свет сова ушара”.

Совембру ће присуствовати и гости из амбасаде Малезије у Београду. Они су изразили жељу да посете ову манифестацију, па ће 22. новембра, Кикинђанима представити своју културу и плес.

Незаобилазни гост „Совембра” биће и Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Након занимљивог предавања, Ружић, његови сарадници и најмлађи Кикинђани присупиће првом бројању сова. Популарна „Сова патрола” одржаће се 25. новембра, док ће крај овогодишње манифестације, 30. новембра, означити „Сова журка”.

Допринос богатом и занимљивом програму даће Народну музеј, ученици Музичке школе „Слободан Малбашки”, чланови Дувачког оркестра ДВД „Кикинда”  и Канцеларије за младе.

М. Митровић

Пројекат „Кикинда данас” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Град Кикинда. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести