Крушчица: Чешке инвестиције развијају село

КРУШЧИЦА: Место Крушчица на подручју општине Бела Црква важи за најуређеније захваљујући пре свега сарадњи које локална самоуправа негује са Републиком Чешком.
Kruscica/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Крушчица броји око 900 становника од којих је трећина чешке националности, па општина Бела Црква и Чешка развојна агенција то користе да би унапредили животе свих становника, али, имајући у виду пре свега Чехе који су присутни два века у овом делу Баната, и чувају национални идентитет.

Председник Месне заједнице у Крушчици Драгутин Јовановић каже да село све има. Посебно је истиче, поносно на изграђену комуналну инфрастуктуру, која доприноси лагоднијем животу локалног становништва, али истовремено представља и мамац за развоју туризма, јер Банатску Венецију, како Белу Цркву још зову, због седам језера, треба изграђена комунална инфраструктура ради унапређења туризма и с тим у вези привлачења инвеститора.

– Одлучно сарађујемо са амбасадом Чешке у Београду, чешким регионом Храдец Кралове, и великим бројем чешких фирми које су учествовале у реализацији пројеката изградње канализације и пречистача отпадних вода – каже Јовановић.

Како истиче, контакте са чешким званичницима подржавају и Покрајина и Република Србија, који и новчано учествују у пројектима.


Треба фабрика за јабуке и шљиве

Крушчици недостају само фабрике за прераду пољопривредних производа. Становништво се махом бави пољоприведом и то воћарством, гајећи јабуке и шљиве. – Под овим воћем је око 250 хектара, па би били потребни прерађивачки капацитети –наглашава Јовановић и каже да је уверен да ће и ту подоршка стићи од чешких предузетника.


– Осим што имамо канализацију и пречистач, имамо и добре путеве , уређену Основну школу “Сава Мунћан“ где, додуше, има свега 90 ђака, али је настава организована од првог до осмог разреда – истиче Драгутин Јовановић. – Преко малих локалних пројекта амбасаде реализовали смо низ планова ради бољег спровођења наставног програма у школи,па је тако изграђена котларница за централно грејање, реконструисан терен за мале спортове, постављени нови подови и осветљење у учионицама, инсталиране интерактивне табле, изграђен нов објекат на стадиону ФК “Ратар”.

Месна заједница Крушчица је прва на територији општине почела организовано да одвози комунални отпад, што чини јавно комунално предузеће у Белој Цркви.

– Регион Храдец Кралове је финансирао постављање вештачке траве на терену малих спортова. Такође,овај регион, финансирао је и Стратегију развоја МЗ Круш­чица. Захваљујући представницима региона Храдец Кралове Крушчица има спортску балон салу у којој ученици основне школе реализују наставне активности, а њу користе и спортски клубови  и рекреативци из целе општине – наглашава председник Драгутин Јовановић.       

З. Делић

Пројекат „Бела Црква објективно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести