Кулска „Плава птица” пружа свеобухватне социјалне услуге

КУЛА: Поред услуга везаних за праћење раног развоја новорођенчади, те услуга за децу и старије ментално недовољно развијене особе, кулска установа „Плава птица” пружа услугу помоћи у кући за старије и особе са инвалидитетом.
1
Фото: Са обуке за захтеван посао неговатељице

Овде је та услуга другачија него у другим општинама јер се, како каже Кошутић, ради седам дана недељно, и кад су државни и верски празници, у две смене, од седам ујутру до девет увече.

Кошутић додаје да помоћ у кући не може да ради само радним данима, јер ко има потребу за помоћи, има је свакодневно.

-Кроз услугу Помоћ у кући обезбеђује се и оброк за људе који живе сами, јер је суштина помоћи у кући старим људима или са инвалидитетом је да што дуже остану у својој кући, средини и да не иде на смештај у неку институцију. Пуно је људи који живе сами, којима је потребно само спремити кућу, јер они то не могу и донети оброк- каже Кошутић.

Према његовим речима, услуга помоћи подразумева и спремање куће (што није обичај у другим општинама), одржавање основне хигијене, набавку намирница, хране, лекова, одвођење код лекара, извођење у шетњу, уколико је некоме потребна пратња. Нега подразумева промену палена, пресвлачење, купање, храњење и доставу куваног оброка, којих се направи 120 дневно.

-На тај начин за шири круг људи који живе сами или старачком домаћинству обезбедимо да особа буде збринута. Неговатељице имају распоред и познато је време доласка код пацијената, што им такође значи. Чак и ако им се деси нешто ванредно ван периода када долази неговатељица, увек могу да нас позову, а неговатељице су на терену и увек могу да дођу и пруже помоћ- истиче Кошутић. -Пример је ситуација током ванредног стања. Бака која живи сама и којој се доноси само ручак, јер је жена покретна, пала је и код ње нико други не долази, те нико није видео да је жена лежала целу ноћ. Договор је био да се ручак окачи на врата, али при доласку неговатељице, ручак од јуче је био и даље на вратима и видели смо да нешто није у реду. Да жени није долазила помоћ, нико не би схватио да не може да устане и ко зна шта би било с њом. Тако да и саме посете заиста много значе.

Суштина помоћи старим људима или са инвалидитетом је да што дуже остану у својој кући, и да не траже смештај у неку институцију

Удружење има бројеве телефона свих пацијената, али и рођака, међутим, могуће да је у малој средини све лакше, напомиње Кошутић, где влада поверење, јер у неким случајевима неговатељице имају и кључ од куће теже покретних пацијената. У току је и конкурс за нову неговатељицу „Плаве птице”, а више информација може се пронаћи на сајту ове установе.

М. Стакић

Фото: В.Фифа

Пројекат „Кула равноправно и без дискриминације” реализује Дунав Продукција, а суфинансира општина Кула. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести