Кумане: Храст лужњак од 300 лета као споменик природе

КУМАНЕ: Храст лужњак у Куману представља најлепши примерак своје врсте у Војводини, наводи се у планском документу који је израдило ЈВП „Воде Војводине”. Величанственог је пораста и изгледа, а старости је преко 300 година.
h
Фото: Tri veka je star hrast kod crpne stanice u Kumanu

Крошња је пречника 42 метра, висина стабла је 29,30 метара, а обим дебла око 7,3 метра.

И поред лома једне од основних грана, констатовано је да је и даље један од најлепших примерака своје врсте на подручју Војводине. Увидом су констатована и извесна фитопатогена оштећења, као и ентомолошка, односно настала радом инсеката, у доњем делу стабла.

За овај споменик природе, сврстан у трећи ред, предвиђена је заштита другог степена, на површини од 1.385 квадратних метара. Значајно је да се он налази у дворишту парне црпне станице, саграђене 1895. године, која је културно добро од историјског значаја и под претходном је заштитом Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Ова два значајна добра чине амбијенталну целину, која има велики потенцијал за развој туризма и едукативних програма, констатује се у планском документу о заштити.

Храст је на сталној мети громова, откако је уклоњен громобран који се налазио у непосредној близини тог дрвета. Због тога је 2011. постављен громобран на само дрво. Али, 2016. године услед слабљења и труљења, као последица удара громова, пала је највећа грана храста. Због тога се у плану заштите предвиђа редовна провера исправности громобрана. Подразумева се и заштита храста од пепелнице, гљиве трулежнице, вашију, стрижибуба, мрава, уз спровођење биолошко-техничких мера.

Дугорочно, планира се обнављање и постављање нових инфо-табли и додатно уређење непосредног окружења храста. Шири део плана је обнова фасаде и крова, као и ентеријера црпне станице у близини храста, како би се локација начинила туристички привлачном. Планира се и поправка приступног атарског пута.


Очекују се примедбе и сугестије

Предлог плана управљања Спомеником природе „Храст лужњак у дворишту црпне станице код Кумана” за период од 2020. до 2029. године налази се на јавном увиду. Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“, као управљач Спомеником природе „Храст лужњак“, огласило је јавни увид у предлог плана, који је и израдило.

Материјал ће бити изложен у штампаном облику, у просторијама овог предузећа у Новом Саду. Заинтересовани ће моћи да имају увид сваког радног дана од 10 до 14 часова. Примедбе и сугестије на предлог плана могу се доставити искључиво у писаној форми.


Приређивачи плана указују да је потребно размотрити и могућност изградње пристана за мања пловила, како би приступ храсту био омогућен и са Тисе. Све би то отворило перспективу да ова локација постане туристички атрактивна и погодна за едукативне, али и мање научне скупове. Као важан задатак истиче се и промоција и популаризација, као и брендирање овог значајног добра.

Редовни мониторинг и праћење здравственог стања храста, сврстава се у превентивне заштитне активности. У документу се констатује да су услови за остварење задатих циљева савим задовољавајући и да га може отежати само недостатак средстава.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести