Лејлина и Тиборова башта као из снова

Посета бајковитој башти Лејле Рандович и њеног супруга Тибора Нађа у Трешњевцу код Кањиже, истински је празник за љубитеље цвећа и природе.
Lejla Randovič i Tibor Nađ u svom prekrasnom vrtu u Trešnjevcu foto: M. Mitrović
Фото: Лејла Рандович и Тибор Нађ у свом прекрасном врту у Трешњевцу фото: М. Митровић

Њихова башта се простире на нешто више од једног хектара, а плени изгледом и мноштвом сорти цвећа, украсног и лековитог биља, повртњаком, засадима воћа и шумарак разног дрвећа. 

У посети овом јединственом арборетуму, који је 2015. године проглашен за “Најлепшу башту Србије”, били смо јесенас, када су нас домаћини уверавали да треба доћи у мају и почетком јуна, јер је врт тада најживописнији, биљке су најзеленије, у интензивном развоју и већина у пуном цвету. Лејла је стекла диплому ветеринарског техничара, али је испричала да је као двеојчица прижељкивала да има лепу цветну башту. Сада се може слободно рећи да Лејла и Тибор имају башту као из снова!  

- Тренутно су ириси расцветани, а има их 300 врста. За који дан расцветаће се све једногодишње саднице, руже, и све украсно биље, стварно је мај и први део јуна чаробан у мом врту. У овом периоду је врт отворен за посетиоце и радо примам госте које интересује цвећарство, а почели смо и пионирски посао на развијању баштенског, гарден туризма у Србији. Утисци који носе први посетиоци ми улива додатну снагу да унапређујем мој врт. Почели смо примати организоване групе туриста. Баштенски туризам је новина код нас, а велика ми је жеља да се овим интензивније бавим, јер посетиоцима имам шта да покажем - каже Лајла Рандович.

Фото: Лејла Рандович и Тибор Нађ у свом прекрасном врту у Трешњевцу фото: М. Митровић

Она напомиње да у врту има свакодневно пуно посла. Треба садити, окопавати, заливати, обављати заштиту и прихрану, што у овако пространој изискује бар три-четири сата ангажмана у току дана.

Тибор и Лејла живе у Трешњевцу, у дому који се наслања на прекрасну башту коју негују, а у оближњој Кањижи воде фирму “Биоалтернатива”, чија делатност је блиско повезана са баштованлуком који примењују свом врту. Од самог почетка теже очувању здраве животне средине и смањењу утицаја хемикалија у вртларству. То се најбоље огледа у њиховој предивној органској башти цвећа, у којој користе само природне и безбедне био производе и препарате за унапређење и освежење земљишта, исхрану и заштиту биљака и уништавање штеточина.

Фото: Лејлина и Тиборова башта као из снова фото: М. Митровић

- Користимо искључиво органске препарате за заштиту и прихрану већ десетак година, па је и видљиво да биљке природно заузимају свој терен, тако што штите земљиште, а и земљиште штити њих онако како природа и треба да функционише - категоричан је Тибор Нађ. - У послу којим се бави наша фирма сарађује са пет земаља, углавном сам највише на путу, тако да је Лејлина заслуга што је башта прелепо уређена, али када време дозволи и ја се укључујем, посебно са рецептурама на заштити и прихрани природним препаратима. У томе имам искуства тако да технологију дајем великим газдинствима у Мађарсксој и Словачкој. Још док сам радио у породичном газдинству у Молу, одакле сам родом, узгајали смо доста поврћа без примене хемијских препарата, још од 1993. године.

М. Митровић

Ђорђе
03.06.2019 • 08:56
Дивно, један од одговора на питање смисла живота, суживот са природом. За Тибора и Лејлу 🍷🍷 живели!
EUR/RSD 117.5649
Најновије вести