Ликовна колонија у сусрет обележавању 80 година од Рације у јужној Бачкој

МОШОРИН: Уз благослов владике бачког Иринеја, а у организацији Црквене општине мошоринске, организована је ликовна колонија под називом: „Живи смо- Погром (Рација) 1942.”
10 mosorin ucesnici
Фото: Стево Диклић

Окупљени уметници су присуствовали литургији коју је у храму Силаска Светог Духа на апостоле служио јереј Бошко Маринков.

Ово окупљање уметника тек је увод у манифестације којима ће се обележити 80-годишњица Рације, са циљем да се све генерације подсете на погром који су над Србима учиниле  мађарске окупационе трупе заједно са локалним мађарским становништвом које су јануара 1942. на бруталан начин побиле цивиле, младе људе, жене, децу, старце... Колонија је посвећена свим жртвама, а доноси награду која ће носити име по најмлађој жртви погрома, беби Милици Јовановић из Мошорина. Након ове колоније на којој су учествовали одрасли ствараоци, планирана је и ђачка ликовна колонија – „Ђачки ликовни сусрети” коју ће Црквена општина мошоринска организовати заједно са ОШ „Исидора Секулић” из Мошорина.  Већ сада је познато да ће на тој колонији учествовати двадесетак ученика ове школе. Колонија ће такође бити организована под називом „Живи смо- Погром 1942.” и биће посвећена браћи Белоцић који су били узраста четири , шест и девет година која су страдали у Рацији, а њихова тела су пронађена тек неколико месеци касније у школском магацину.

Након ђачких ликовних сусрета биће организован књижевни конкурс за најбољу причу и најбољу песму одраслих, тј. старијих од 15 година. Радови ће бити штампани у зборнику, а биће установљена годишња награда за допринос за очување културе, традиције и сећања, која ће носити име по протојереју Светозару Влашкалићу, који је и сам страдао у злочиначкој акцији окупатора.

Фото: Стево Диклић

У плану је и изложба уметничке фотографије у црно-белој техници са мотивима свих споменика жртвама рације у свим местима Шајкашке где је погром извршен. Изложба је планирана за крај децембра, а за јануар је планирана централна манифестација у Мошорину када ће бити организована и изложба радова са свих поменутих догађаја.

Организатор и селектор мошоринске колоније Мића Крунић каже да се одазвало двадесетак уметника из свих места Шајкашке, али стигла је и Зорица, сликарка  из Куле. На овом својеврсном ликовном сабору равноправно учествују академски сликари као и они којима је то љубав и хоби. Крунић је задовољан чињеницом да су се сви држали предвиђене теме и да су урађени квалитетни радови достојни сећања на трагедију из 1942.

Фото: Стево Диклић

По завршетку рада, уз ћаскање и размену утисака и искустава са ове и других колонија, присутни су добили урамљену репродукцију фресака из храма Светог Николе у Мошорину. Лепа и вредна успомена за учествовање на Ликовном сабору  2021. године.

Текст и фото: Стево Диклић

ПројекатТителска хроникареализујеМарконс маркетинг компани”, а суфинансира Општина Тител. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести