„Мали еколози“ ОШ „Жарко Зрењанин“ и ове године награђени

ЗРЕЊАНИН: И ове године „Мали еколози“ Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину награђени су у оквиру кампање „За чистије и зеленије школе у Војводини“. Ученици шестих разреда награђени су једнодневним излетом у Сремске Карловце, а наставници су имали прилику да учествују на, како кажу, одличном семинару посвећеном заштити животне средине.
ekologija
Фото: pixabay.com

„Мали еколози“ су организација која у школи „Жарко Зрењанин“ постоји већ десет година, а последњих шест њени чланови су изузетно активни и успешни.

-Кад смо активније почели да делујемо, кренули смо од сакупљања старе хартије. Прве године смо сакупили тону хартије, а прошле 14,5 тона. Акција је такмичарског карактера, а надмећу се ученици од првог до четвртог, и од петог до осмог разреда. Сваке године осмислимо на шта ћемо потрошити новац од акције, па смо тако направили клупе, жардињере за цвеће, држаче за бицикле, зелени зид, зелени водопад, а планирамо да направимо и фонтану - прича наставница биологије и координаторка „Малих еколога“ Ивана Вуков.

У школи се организују еколошке радионице и квизови, екологија је тема којом се бави ђачки парламент... У својеврсну борбу за здравију животну средину укључени су не само ђаци него готово и сви наставници.

-Награде и признања које добију еколози су резултат тимског рада и велике подршке коју имамо у школи - истиче Вуков.

Ученици Милош Савин, Никола Милошевић, Сара Велемиров, Ана Антонић, Марина Исаков и Теодора Рашић најактивнији су мали еколози. Воде рачуна о зеленилу у школи, учествују у свим акцијама, а бригу о животној средини преместили су из школе и у своје куће.

-Прошле године смо имали акцију моје дрво. Сви смо засадили код куће по једно листопадно дрво и бринули о њему заједно са родитељима. А и на родитеље утичемо тако што их учимо како да што мање загађују животну околину - причају нам млади еколози.

А све што у школи раде, односно сваку еколошку акцију, забележе Хелена Вијатов и Елена Поповић, младе новинарке школског листа који излази у електронској форми. Оне су и ауторке текстова на зеленом зиду.

- Ми учествујемо, посматрамо и пишемо. Учили смо од наших старијих другова, чланова новинарске секције, а имамо обавезу да научимо млађе - кажу нам Хелена и Елена.

Екологија и заштита животне средине важна су тема у Основној школи „Жарко Зрењанин“.

-Прикључујемо се свим акцијама и дајемо свој допринос. Када се тимски ради, успех не изостаје. Сада смо у пројекту одлагања и рециклирања електронског отпада, а већ у школи имамо наш „ждеро кутак“ за одлагање лименки – напомиње директор школе Мирослав Брњош.

        Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести