Манифестација „Гљиве као храна и лек” у Сремској Митровици

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: На централном митровачком тргу одржана је Међународна гастро манифестација „Гљиве као храна и лек” .
 Degustacija delikatesa od gljiva Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дегустација деликатеса од гљива Фото: Дневник.рс

Замисао организатора је да се становништву приближи чаробно царство гљива и популаришу природни потенцијали овог краја у области гљиварства.

Учестовали су прерађивачи гљива из Грчке, Хрватске и Словеније, као и чланице Миколошко - гљиварског савеза Србије, неколико произвођача лековитих суплемената и препарата од гљива, прерађивачи лековитих биљака и гљива, излагачи гастро специјалитета. Излагачи су представили конзумне производе од гљива: сушене, мариниране, слатко, чоколаду, ратлук, тестенине, макароне, супе, рижото, као и лековите препарате који помажу у лечењу и јачању имунитета.

Организовано је „гљиварење” на Фрушкој Гори, и први пут грађанима су представљене самоникле гљиве сакупљене у окружењу. Посетиоци су имали прилику да пробају гулаш од гљива, поховане гљиве, буковаче на жару, сувлаки од шампињона, ролнице и пите од гљива, куглоф, медњаке, слатко, ратлук и чоколаду од гљива, као и специјалитет – пасту од тартуфа. У читаоници Библиотеке „Глигорије Возаревић” одржано је предавање „Лековите и фантастичне гљиве и где оне расту”.

Међународна гастро манифестација „Гљиве као храна и лек” одржана је у организацији Удружења „ Лисичарка” из Сремске Митровице, уз подршку Града, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Центра за културу „Сирмиумарт”, Агенције за рурални развој и Туристичке организације Сремске Митровице. 

  Љ. М.

Пројекат „Акценат на Сремску Митровицу” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести