МКД Петефи Шандор обележило Дан новог хлеба и три деценије рада

БЕЧЕЈ: Празник свих Мађара без обзира где да су, Сент Иштван, Бечејци су и ове године обележили у организацији МКД „Петефи Шандор“, истина, због епидеиолошке ситуације у далеко скромнијем формату.
3
Фото: Dnevnik.rs

Како је првог мађарског краља, после проглашења 1083. године од Римокатоличле цркве за Сент Иштвана, 2000. године и Српска правосавна црква канонизовала у Светог Стевана, то су 20. августа славиле обе сестринске хришћанске цркве.

Као и претходних година, обележавање Сент Иштвана обављено је у Доњем граду. Почело је концертом бечејског хора „Сћола Канторум“ под управом Отилије Штефанига, испред цркве повећене Светом Антуну Падованском у којој је одржана свечана миса, а онда се обавила церемонија освештања хлеба умешеног од

брашна овогодишњег рода пшенице. Тим поводом је свечану беседу изговорио председник Скупштине општине Бечеј Игор Киш, који је потом обавио и традиционалан чин резања новог хлеба.

- С једне стране, овогодишње обележавање Сент Иштвана и Дана новог хлеба је скромније и одржава се  у цркви, а са друге смо искористили прилику да истог дана обележимо и три деценије нашег рада у великој Сали зграде нашег Друштва - вели председник МКД „Петефи Шандор“ Роберт Риц.

Имајући све у виду, ове године није било етно базара, дечјег кутка, народног весеља, такмичења у кувању јунећег перкелта, нити концерата гостију из Мађарске, али ће свима остати у сећењу наступ чланова МКД „Петефи Шандор“. Покровитељи овогодишње заједничке

манифестације били су Национални фонд из Будимпеште, Мађарски национални савет, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне мањине – националне заједнице и Општина Бечеј.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести