Музеј у Кикинди добио старо црквено звоно на поклон

КИКИНДА: Народном музеју у Кикинди старо црквено звоно тешко сто килограма, даровао је председник Удружења грађана „Крила анђела” Милан Рељић из Нових Козараца. Звоно је изливено 1922. године и до краја Другог светског рата налазило се на католичкој цркви у Новим Козарцима, а убудуће ће бити изложено у музеју и употпуниће збирку, јер ова установа не располаже сличним експонатом. 
њ
Фото: Град Кикинда

Потписивању уговора пристуствовао је градоначелник Кикинде Никола Лукач, а директорка Народног музеја Лидија Милашиновић нагласила је вредност новог експоната јер немају велики број предмета који потичу из околних села. 

- Већина звона са порушених католичких цркава из тог периода су нестала. Захваљујући Милану Рељићу, ово звоно је преживело, а наша установа трајно ће га чувати. Звоно потиче из Загреба, а направљено је у радионици Антона Блазине и има серијски број 793. До те године, у тој радионици, изливено је око 800 звона - навела је Милашиновић.

После рушења католичке цркве у Новим Козарцима, црквено звоно завршило је у Банатској Тополи, где га је чувао мештанин Георг Тот, чији је отац звоно и донео у Банатску Тополу. Ово звоно је Милан Рељић случајно пронашао 2009. године.

- Једно звоно налази се у Руском Селу, док је друго завршило у Банатској Тополи, након што га је на отпаду откупио отац Георга Тота. У њиховом дворишту је стајало тридесетак година. На крају смо се договорили да се звоно врати Новим Козарцима, јер је део историје села. Нисам успео у намери да се звоно врати на место на ком је и било, иако сам о томе разговарао са тадашним представницима МЗ Нови Козарци и Удружења Немаца из Суботице. Сматрао сам да то није наше, а поготово не моје и да ово звоно неко и тражи - испричао је Милан Рељић.

Насеље Нови Козарци настало је након Другог светског рата од два села Хајфелд и Масторт, у коме су живели Немци. При ослобођењу уласком Црвене армије, становништво се повукло са немачком војском а католичка црква је срушена.

        М. Мр.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести