На црнобарској Кукурузијади најбржи Суботичани

ЦРНА БАРА: Прве суботе у октобру традиционално се одржава манифестација „Кукурузијада“, у организацији Културног друштва „Црна Бара“, па се тако и ове, по 11. пут, 14 такмичарских екипа од по четири члана, такмичило у ручном брању кукуруза, сечењу стабљика кукуруза и везивању у снопове и постављање купа, на начин како се то некада радило.
д
Фото: Приватна архива

Према оцени жирија, најуспешнија екипа је била „Дужијанца“ из Суботице.

Манифестација је почела ујутру у 8 сати окупљањем учесника који су дочекани традиционалним „надничарским“ доручком - хлеба, маст и црвене млевене паприке, црним луком и банатском љутом ракијом, након чега су се такмичари упутили ка њиви. Успешност такмичарских екипа пратио је жири према критеријумима оцењивања - брзини, уредности, висини чапурике, чврстини и техници повезивања кукурузовине у снопове и постављање купе. Додатно се оцењивао и постављен доручак на њиви, највећи убрани клип, најбоља ракија што су такмичарске екипе изложиле.

Манифестација је свечано завршена доделом награда, признања и сувенира свим учесницима, као и ручком уз музику на кошаркашком терену у центру села. Жене из Црне Баре су послужиле за све учеснике колаче са лудајом што су саме припремиле по старим рецептима.

Идеја за организовање овакве врсте манифестације је проистекла из жеље да се очувају стари банатски обичаји, негује интеркултуралност, познавање, поштовање и чвршће повезивање различитих мањинских заједница. У организацији манифестације подршку су пружили Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Општина Чока, Месна заједница Црна Бара, велики број приватних предузетника и мештани села.

Л. Р.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести