Необична настава у школи у Новом Милошеву, ђаци кувају џем од дуња и месе погачице

НОВО МИЛОШЕВО: Да часови могу бити интересантни, како би у њима уживали и наставник и ђаци, пример је настава биологије у Основној школи „Др Ђорђе Јоановић“ у Новом Милошеву.
1
Фото: Ж. Б.

Ученици од петог до осмог разреда и њихова наставница биологије Видица Штетин, у оквиру наставне активности „Чувари природе“, често се баве врло занимљивим активностима. Захваљујући томе што имају школски воћњак, ђаци су са својом наставницом недавно од дуња направили џем и војвођански специјалитет, китникез. Шерпа и варјача иначе им нису страни.

– У дворишту школе имамо воћњак „Дуњик“, који смо пре четири године засновали захваљујући донацији Зрењанинског пословног круга. У воћњаку има највише дуња и вишања. Како су дуње последње две године лепо родиле, одлучили смо да од њих заједничким радом и снагама скувамо џем, слатко и направимо китникез. Иначе се трудимо да воћњак сами одржавамо, јер је и то биологија на делу. Ђаци раде у воћњаку оно што је примерено њиховом узрасту – прича наставница у ОШ „Др Ђорђе Јоановић“ Видица Штетин.

Фото: Ж. Б.

Нису само дуње завршиле у теглама. Ђаци су у природи сакупљали дивљи шипурак и од њега скували пекмез.

– У оквиру наставе биологије за шести разред, где се према плану и програму обрађује наставна јединица „Вегетативни органи биљака: корен, стабло и лист“, ученици су на очигледним примерима проучавали различите облике корена, делове биљака, надземна и подземна стабла, разне облике листова. Након тога је од појединих делова настала и чорба, коју су скували сами ђаци, а онда заједно у њој уживали. У чорби су завршили црни и бели лук, кромпир, шаргарепа, першун, као и листови першуна и целера – истиче наставница Штетин.

Фото: Ж. Б.

Она додаје да њеним ученицима није необично да знају да направе и масу за тесто, па онда од ње пеку погачице. Идеја за овај „подухват“ је настала од наставне јединице „Квасци – једноћелијски организми и улога за човека“.

– Ђаци воле да одлазе у природу. Настава у којој могу нешто да виде и осете им је занимљива. Мислим да је оцена важна, али није најважнија. Верујем да је важно да ђаци овладају различитим вештинама и да развију практичне способности, које ће им бити потребне у животу – закључује наставница Видица Штетин.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести