Нова механизација за комуналце у Сомбору

СОМБОР: Захваљујући заједничком улагању из градског buyeta и самих јавних комуналних предузећа „Водоканал“ и „Зеленило“ набављена је нова, скупоцена механизација од које се очекује да олакша посао комуналцима и повећа њихову ефикасност у раду.
1
Фото: Градска управа Сомбора

Ово је био разлог да сомборски градоначелник Антонио Ратковић, у пратњи председника Скупштине града Зорана Руса обиђе ова комунална предузећа и сам се увери у оправданост инвестиције плаћене добрим делом новцем свих пореских обвезника. Прво је на реду било постројење ЈКП „Водоканал“ у које је допремљена нова машина, такозвани kanal-yet, односно теренско возило које истовремено нуди могућност за испирање атмосферских канала и препумпних станица, као и усисавање отпадних вода.

- Град Сомбор заједно са јавним комуналним предузећима годинама улаже у куповину нове механизације. У претходном периоду обнављали смо механизацију у ЈКП „Водовод Бездан“, ЈКП „Простор“, а у прилици смо да сада погледамо две нове машине – нагласио је Ратковић - У „Водоканалу“ смо заједничким средствима купили специјално возило kanal-yet које служи за одржавање атмосферских и фекалних канализација. Ово специјално возило садржи пумпу високог притиска, такође резервоар од 8. 000 литара, где је у једном делу чиста вода која служи за пробијање пропуста, атмосферских канала, као и препумпних станица и фекалне канализације, а други део овог резервоара служи за само усисавање из фекалних и атмосферских канализација – појаснио је градоначелник.


Зелена башта на отвореном

Статус једног од најзеленијих градова на свету можда ласка самим становницима, па и самој Србији, али о каквом послу се ради не би ли се тај статус и задржао говори податак да сваке године овдашњи комуналци у најмање пет турнуса морају да покосе безмало пет милиона квадратних метара травњака, у шест турнуса засаде, оплеве и занове 10.000 квадратних метара цветних леја и безброј жардињера, орежу и негују 20.000 квадратних метара живе ограде...


До које ће мере ово специјално возило помоћи радницима „Водоканала“ јасно говори и чињеница да градска канализациона мрежа, од почетка изградње далеке 1964. године па до данас, израсла у систем дужине 135 километара на који је прикључено преко 7.000 корисника. Мада зацевљена атмосферска канализација, дужине преко 50 километара, није у власништву самог ЈКП, „Водоканал“ се по уговору са локалном самоуправом брине и о овом систему који периодично два пута годишње чисти од наслага. Када се томе дода да је сомборски Уређај за прераду отпадних вода (УПОВ) првобитно саграђен кад и почетна канализациона мрежа 1964, а модернизован и проширен новим погоном 1985. године, по пројекту у стању да преради отпадне воде које би потенцијално направило чак 180.000 еквивалентних становника, јасно је да Сомборце не муче муке као највећи број становника Србије када је у питању овај сегметн екологије.

Мада познати као житељи једне од најзеленијих вароши у овом делу света, што им служи за хвалу, Сомборцима свака јесен последично донесе и уобичајене  проблеме када се постави питање шта са гомилама опалог лишћа на јавним површинама. Како би ублажили овај проблем, за ЈКП „Зеленило“ је набављено ново радно возило, такозвана комбинирка.

- Што се тиче Јавног комуналног предузећа „Зеленило“ заједничким средствима купљена је комбинирка која ће у наредном периоду служити пре свега за нове инвестиције у јавној расвети, такође на уређењу и изградњи нових дечијих игралишта, а успешно се користи и при сакупљању лишћа – рекао је Ратковић, приликом обиласка радова запослених у овом ЈКП управо на прикуљању и уклањању опалог лишћа са јавних површина. 

 И у наредним годинама наставиће се са овим субвенцијама, како би јавна комунална предузећа била ефикаснија, а грађани задовољнији комуналним услугама у граду и насељеним местима, поручио је градоначелник Ратковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести