Нова опрема и за добровољне ватрогасце по селима

СОМБОР: Драматично се повећао број пољских пожара у сомборском атару, на које, као први, одговарају сеоски добровољни ватрогасци, којима тек потом у помоћ пристижу и професионалци МУП, па је тим све важнија и њихова улога у појачању безбедности сеоских средина од ватрене стихије.
с
Фото: М.Миљеновић

Међу 51 ватрогасним друштвом са територије АП Војводине која су из покрајинског буyета добила укупно 20 милиона динара бесповратних средстава за опремање служби за гашење пожара на пољопривредном земљишту, нашла су се и три са подручја Сомбора.

Представницима добровољних ватрогасних друштава уговоре о додели субвенција уручио је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, који је истакао да је Покрајинска влада и ове године, преко ресорног секретаријата, субвенционисала набавку неопходне опреме за ватрогасна друштва, с циљем да се унапреде њихове активности и помогне рад на терену. Божић је при томе додао да ће се и следеће године наставити подршка ватрогасним друштвима, те да ће буyет за ову намену бити знатно већи, како би се обухватило што више ватрогасних удружења.

Међу овогодишњим корисницима субвенција је и добровољно ватрогасно друштво из Риђице, које је добило 451.00 динара за набавку заштитних униформи за ватрогасце. Како је истакао Немања Маринковић из ДВД „Риђица“ од почетка године је у њиховом селу забележен повећан број интервенција на терену, углавном због запаљеног ниског растиња и траве. Стога је свака помоћ у виду набавке опреме добродошла, нарочито за рад на терену. По истом конкурсу средства су додељена и ДВД Станишић те ДВД Бездан, која су добила истоветне износе од по 451.000 динара, што ће им омогућити несметан даљи рад.

Овдашњи добровољни ватрогасци на селима нису остали ни без подршке локалне самоуправе, па је још крајем марта ове године расписан и градски јавни конкурс за финансирање и суфинансирање програма, односно суфинансирање пројеката добровољних ватрогасних друштава и ватрогасних савеза на територији Сомбора за ову годину. Конкурсом ће се, као што је то својевремено најављено, подржати добровољна ватрогасна друштва и ватрогасни савези који имају седиште и делују на територији Града Сомбора, за шта је у градском буyету издвојен укупан износ од три милиона динара.

М. Мћ

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести