Нови Кнежевац: Оргуље одјекнуле за јубилеј 

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Римокатоличка црква у Новом Кнежевцу обележила је јуче светог Јураја мученика, односно Сент Ђерђа, и јубилеје 245 година од формирања новокнежевачке жупе и 160 година од завршетка изградње храма. Храмовна слава је једна у низу манифестација којом ће се током ове године обележити јубилеји римокатоличке цркве у Новом Кнежевцу.
1
Фото: Dnevnik.rs

У присуству председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора, председника Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнала, представника Владе Мађарске, челника новокнежевачке општине, других гостију свету мису служио је зрењанински бискуп Ласло Немет, а хомелију је одржао заменик провинцијала из Будимпеште Золтан Корокнаи. 

Свечаност је почела освећењем обновљених оргуља, дела познатог темишварског мајстора Леополда Вегенштајна из 1909. године. Оргуље су обновљене средствима обезбеђеним донацијом из Мађарске, а концерт на обновљеним оргуљама приредио је уметник Левенте Кузма из Сегедина. 

Градња цркве започета  је 1847, завршена 1858. године и носи стилске карактеристике класицизма. Изградио ју је племић Ђорђе Сервијски, а сада је у току њена обнова. Римокатоличка црква у Новом Кнежевцу између осталог је позната по монументалној слици изнад главног олтара, карактеристичној по томе како Свети Ђорђе пешице убија аждају, која је дело мађарског сликара Берталана Секеља, као и фрески Свете Ане, дело сликара Тана Мора из Бечеја. 

М. Мр.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести