Нови протест радника у земљорадничкој задрузи Агро Клек

ЗРЕЊАНИН: Запослени у земљорадничкој задрузи Агро-Клек данас су одржали протест испред Градске куће у Зрењанину на коме су затражили помоћ да не би морали, због реституције државног земљишта, да затворе фарму музних крава.
Restitucija zemlje
Фото: Дневник/Б. Лучић

Опстанак једне од најуспешнијих земљорадничких задруга у Војводини Агро Клек, из Клека, доведен је у питање, јер Агенција за реституцију планира да оранице које обрађује та задруга користи за повраћај грађанима који потражују земљу.

Директор земљорадничке задруге Агро-Клек Радован Бокић тврди да је земља, која је данас предмет поступка реституције, пре неколико година легално укњижена на основу Закона о земљорадничким задругама, преноси портал Зрењанински.

"Закон о земљорадничким задругама је прописао да задруге укњиже друштвену имовину без доказивања. Ми смо на основу тога уписали власништво над земљом и тако нешто не би било могуће да није по закону. Просто је невероватно да сада планирају да нам узму земљу, под изговором реституције и да је враћају потражиоцима, не из Зрењанина, већ из Панчева, Сакула, Сефкерина и Идвора, као да тамо нема државне земље", наглашава Бокић.

Задругари наводе да је у плану да им се одузме 400 хектара земље и да се, притом, заузврат не нуди никакво друго решење.

Занимљиво је, како је наведено, да је реч о земљи која се налази надомак будуће обилазнице и чија је цена скочила, па сумњају да некоме можда одговара и да се преведе у грађевинско земљиште.

У задрузи Агро Клек наводе и да на подручју града Зрењанина, односно у непосредној околини, има доста државне земље која би могла да послужи за враћање у поступку реституције.

Град Зрењанин је само у овој години огласио за издавање у закуп 9.000 хектара државне земље, додају задругари из Клека.

"Само у Клеку се налази 600 хектара државне земље. Питам се за кога је чувају, а нама је одузимају. И у околини има толико државне земље, али су запели да узму баш нашу. Овде раде читаве породице и одузимање земље би угрозило наш рад", рекао је Бокић.

Агро Клек запошљава око 80 радника. Обрађује 1.200 хектара пољопривредног земљишта, има годишњу производњу од пет милиона литара млека и сточни фонд од 1.200 крава, од којих је у систему муже готово 600. Задруга сир извози у Русију.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић тим поводом је рекао, преноси РТС, да закон мора да се поштује, али да не би требало уништавати нешто што је добро.

"Мој став је јасан, закон мора да се поштује, постоје надлежне институције, али и те надлежне институције и ти људи који се тиме баве морају да буду и мало креативни. Хајде да видимо да ли постоји нека државна земља која може да буде враћена уместо те и да се нађе решење све са једним јединим циљем - немојмо да уништавамо нешто што је заиста добро", навео је Кркобабић.

Земљорадничка задруга Агро Клек са радом је почела 1947. године. Са годишњом производњом од пет милиона литара млека и сточним фондом од 1.200 крава од којих је у систему муже готово 600.

Та задруга из села Клек поред Зрењанина убраја се међу најуспешније у Војводини.

Због реституције државне земље доводи се у питање опстанак задруге, због чега су прошле недеље радници организовали протест упозорења на њивама које су предмет реституције.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести