Обезбеђено финансирање енергетске санације Геронтолошког клуба Бајант у Суботици

СУБОТИЦА: Пројекат „Енергетска санација ГК Бајнат“, вредан 5,4 милиона динара биће ускоро реализован, средствима које је обезбедило Министарство рударства и енергетике.
su geronto
Фото: Град Суботица

Уговоре о финансирању директору Геронтолошког центра Суботица Ненаду Иванишевићу уручили су недавно у Суботици, државни секретар  Министарства рударства и енвиергетике Стевица Деђански, и градски менаyер Загорка Панић.

Из фонда за унапређење енергетске ефикасности по јавном позиву Геронтолошком центру је одобрено 3,77 милиона динара (70 одсто вредности пројекта), док је учешће Града Суботице 1,6 милиона динара.

На пригодној свечаности, уприличеној тим поводом у ГК „Бајнат“, Ненад Иванишевић се захвалио градоначелнику Богдану Лабану на константној подршци и подсетио да је ово други пројекат Министарства рударства и енергетике са којим Геронтолошки центар заједно учествује са градом.

– Не могу да не поменем и пројекте које финансира Влада Републике Србије преко Канцеларије за јавна улагања, вредне скоро  милијарду динара, а које је у наше име поднео Град Суботица и који се успешно реализују – казао је Иванишевић и додао да ће Дом за одрасла лица на Карађорђевом путу ускоро бити завршен.


У новом фонду 20 милиона евра

Државни секретар Стевица Деђански је казао да ће се убрзо након конституисања нове Владе интензивно радити на формирању Фонда за енергетску ефикасност, као јавне агенције, који ће од донација у износу од око десет милиона евра годишње и отприлике исто толико од еколошке таксе која се скупља, располагати са око 20 милиона евра за најбоље пројекте локалних самоуправа и грађана.

- Пажњу у протеклом периоду заиста посвећујемо енергетској ефикасности која је вишеструко корисна. Градови и општине које се тиме баве пре свега имају могућности да конкуришу за средства, ефекат тога је уштеда у новцу, а друга ствар је смањење емисије угљен-диоксида, што је и наша обавеза – рекао је Деђански.


Геронтолошки клуб Бајнат је, како је рекао, један од старијих, традиционалнијих градских клубова који има 1.500 чланова.

– Дом изгледа пристојно, али је и време за његову комплетну реконструкцију и енергетску санацију. То и јесте суштина овога пројекта. Идеја је да по завршетку поступка јавне набавке почну радови, а да се реконструисани клуб крајем јесени свечано и отвори – рекао је Ненад Иванишевић.

Уз констатацију да је сарадња републике, покрајине и града у реализацији капиталних пројеката кључна за град Суботицу, без које, како је истакла, током протекле четири године не би могло да се реализује више од 200 пројеката, Загорка Панић је рекла да јој је драго да је Министарство рударства и енергетике препознало да у Србији постоји пуно објеката којима је неопходна енергетска санација, тим пре што је реч о давно изграђеним објектима, поготово јавним у које се није улагало а чију санацију и реконструкцију локалне саоуправе нису у могућности саме да исфинансирају. 

– За енергетску санацију таквих објеката веома је битна комплетна и квалитетна пројектно-техничка документација на основу које се и аплицира за одређена средства. Међу 13 јединица локалне самоуправе и градских општина којима је Министарство рударства и енергетике доделило средства је и Суботица – нагласила је Загорка Панић.

В. Х.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести