Обновљена фасада ватрогасног здања у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Ватрогасни торањ у Зрењанину, стар више од девет деценија, поново је засијао пуним сјајем.
11 - zr toranj
Фото: Приватна архива

Компанија “Керамика Јовановић”, у чијем је власништву торањ, финансирала је радове на обнови фасаде, који су недавно завршени.

Објекат који је изграђен давне 1927. године, а чији је инвеститор био град Велики Бечкерек, деценијама се налазио у запуштеном стању јер није одржаван, највероватније још од пресељења ватрогасне службе на нову локацију. У међувремену је, у непосредној близини торња, на истој парцели, подигнут нови стамбено – пословни објекат.

- Првобитна замисао је била да се Ватрогасни торањ сруши, јер се није уклапао у новонастали амбијент. Међутим, како је торањ заштићен законом, због своје историјске и архитектонске вредности, инвеститор је био у обавези да га сачува и обнови - кажу у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин.

Иако је и даље без новог садржаја, обављени радови су заштитили објекат од даљег пропадања и вратили му првобитни изглед спољашње архитектуре.

Торањ је, према плану градског инжењера Николе Терека, подигнут 1927. године у саставу ватрогасне чете која се још од краја 19. века налазила на том месту. Зидан је опеком која је видљива на сокли, пиластрима, оквирима слепих прозора и подеоним венцима. Са дворишне стране се налазе улаз у торањ и прозорски отвори. Осим као осматрачница, служио је и као полигон за вежбање ватрогасаца. Грађен је тако да својом архитектуром асоцира на средњовековне куле.

Добровољно ватрогасно друштво у Великом Бечкереку, иначе, основано је 1868. године. У таквом облику друштво је функционисало до 1933, када је донет Закон Краљевине Југославије са једнообразним правилима за целу земљу. Тада друштво мења назив у Добровољна ватрогасна чета. Ватрогасна милиција је формирана 1946., а 1954. је служба одвојена од милиције и организована као посебна професионална јединица.      

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести