Одборници сомборске Скупштине изабрали вд директоре Простора и ТОГС

СОМБОР: На 12. седници Скупштине града у овом сазиву сомборски представници народне воље су у недостатку озбиљније опозиције по већ устаљеном обичају чак 22 тачке дневног реда промптно прешли за нешто мање од три сата заседања.
с
Фото: Dnevnik.rs

Усвојен је Извештај о извршењу градског буџета за период јануар - јун. Према речима известиоца, већника Саве Дојића, за првих шест месеци остварени су приходи од 1,552 милијарди динара или 44,12 одсто планираног. Готово 1,1 милијарда прикупљена је од пореза, 287 милиона су чинили трансфери док је из осталих извора обезбеђено 147 милиона динара. Куриозитет је да је наплата пореза углавном била изнад очекиваних 50 одсто у првој половини године.

Оно што је локалну јавност сигурно највише заокупило су нова кадровска решења везана за јавна предузећа и установе, па су одборници именовали и два нова вршиоца директора, али и дали сагласност за расписивање конкурса за челнике још четири јавна комунална предузећа.

Већ сам почетак седнице је обележило једно кадровско решење, односно његова варијација, пошто је актуелни градски већник Срђан Савић поднео захтев да из статуса волонтера пређе на стални рад у Градско веће, што су му, на предлог градоначелника Антонија Ратковића, одборници и одобрили. Такође, по хитној процедури, након неопозиве оставке Ђорђа Зорића, донедавног вршиоца дужности директора ЈКП „Простор“, по хитном поступку на скамије одборника дошао је и предлог за његову замену, који је изазвао краћу полемику малобројних опозиционих одборника са колегама већине.

Предложено решење се односило на Снежану Цицо, донедавну директорку превозничког предузећа „Севертранс“, које је продато пре десетак дана. Мада је опозиција акцентовала да је Цицо оставила „Севертранс“ у дуговима и са неколико месеци неисплаћених зарада радницима, одборници већине су ипак прихватили предлог надлежне скупштинске комисије па је Снежана Цицо именована за вршиоца дужности директора једног од најкомплекснијих градских комуналних предузећа.


Нова установа

Пред одборницима се нашла и одлука о оснивању нове јавне установе, Центра за пружање услуга социјалне заштите који би са радом требало да почне првог дана наредне године. Како је речено, за оснивање ће се користити део капацитета Центра за социјални рад Сомбор.

Нова установа биће задужена за дневни боравак деце, младих и одраслих са телесним инвалидитетом и сметњама у развоју, смештај у прихватилиште жена, деце и других жртава насиља и трговине људима, за личне пратиоце детета, персоналне асистенте и помоћ у кући... за шта ће из градског буџета бити издвојено три милиона динара.


Ако су и постојале одређене контроверзе око овог именовања, име нове в.д. директорке Туристичке организације града Сомбора, Зденке Митић свакако је обрадовало све оне којима је на срцу развој туризма у једном од најлепших градова у овом делу Европе. Мада је по образовању дипломирани агроном Митић, иначе актуелна чланица и бивша секретарка Савета МЗ Бачки Моноштор, својим ангажовањем у УГ „Подунав”, УГ „Лаванград”, ЛАГ „Панонски фијакер” и у мрежи Светског фонда за природу, наравно у сарадњи са другим Моношторцима, од тог села направила праву туристичку Меку у коју је пре избијања пандемије коронавируса током сезоне долазило и до 50 туристичких аутобуса, о чему је сам град Сомбор, могао само да сања.

У наставку седнице одборници су донели и одлуке о расписивању конкурса за именовање директора у ЈКП „Водоканал“, „Водовод Бездан“, „Паркинг сервис“ и „Енергана“, а усвојени су и извештаји о раду свих јавних комуналних предузећа.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести