Опсежна реконструкција Дома здравља у Сомбору

СОМБОР: Док још трају радови на опсежној реконструкцији главне зграде Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, локална самоуправа је средствима градског буџета наставила набавку медицинске опреме за ову установу. Служби хитне медицинске помоћи стигла је нова медицинска опрема намењена за ново санитетско возило, које је раније предато Дому здравља.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Поред тога, за сомборску Службу хитне медицинске помоћи набављена је и опрема за рад на терену, која се састоји од кардиолошке столице, аспиратора за употребу у возилу, теренских торби и вакуум удлага у транспортним торбама. Ову службу су тим поводом обишли чланови Градског већа Антонија Нађ Косановић и Силард Јанковић и помоћник градоначелника Атила Прибила, где их је дочекала директорка Дома здравља др Емеше Ури. Како се могло чути ово је само део медицинске опреме за коју је Град Сомбор из буџета обезбедио око 1,7 милиона динара, а испорука другог дела се очекује у наредном периоду.

Услед реконструкције зграде Дома здравља у Мирној улици, а коју заједнички финансирају Град Сомбор и Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, која је започела још крајем марта ове године, све службе које су до тада радиле у овом здању пресељене су у неколико амбуланти по варошким месним заједницама, па су и пацијенти кренули за својим лекарима и осталим медицинским радницима. Грађевински радови вредни преко 164 милиона динара без ПДВ-а, представљају другу фазу комплетне реконструкције Дома здравља, а према речима директорке ове установе др Емеше Ури, реконструкција је почела од службе кућне неге, пошто се на овом објекту ништа није радило ни у првој фази.

На главној згради реконструишу се оба крила објекта, већ је промењена у потпуности кровна конструкција, као и прозори, улазна врата и сва столарија која није замењена у првој фази радова. Обимни радови који се приводе крају подразумевају и постављање нове електричне и телекомуникационе инсталације, алармних и противпожарних система и надзорних камера. Зграда ће након реконструкције бити опремљена и новим система за грејање и хлађење, односно добиће централизовану климатизацију коју до сада није имала. Биће постављена и два спољна лифта за пацијенте, што ће свима који долазе у Дом здравља, а нарочито особама са инвалидитетом, олакшати приступ свим службама, а приде ће бити уређени посебни тоалети за особе с инвалидитетом.

        М. Мћ

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести