Оснива се Музеј Купиник

ПЕЋИНЦИ: По одлуци пећиначке локалне самоуправе, у Купинову се оснива Музеј Купиник, који ће радити у саставу Културног центра Пећинци, са циљем да се интензивирају напори да се истражи и заштити последња српска средњовековна престоница Купиник и друго културно историјско наслеђе овог дела Срема
s
Фото: Youtube Printscreen

. Општина Пећинци до сада није имала релевантну установу за обављање музејске делатности, речено је на седници Скупштине општине.

- Ово је изузетно значајна одлука за нашу установу, али и за целу нашу општину, јер се оснивањем музеја отвара потпуно нов простор за рад на очувању културно-историјског наслеђа којим наша општине обилује, посебно у јужном делу  – рекао је директор Културног центра Пећинци Јован Деврња.

Археолог Перица Одобашић наглашава да ће Музеј Купиник бити део мреже националних институција које се баве заштитом националног културног наслеђа.

- Кроз истраживачки рад у сарадњи са националним институцијама, као и кроз збирке које ће временом бити формиране, попут историјске, археолошке, етнолошке и уметничке збирке, културно-историјско наслеђе наше општине биће третирано на много квалитетнији начин него до сада и у много већој мери доступно, не само нашим грађанима, већ и широј домаћој, па и светској јавности – рекао је Одобашић.

Према оснивачком акту делатност Музеја Купиник биће

истраживање, прикупљање, сређивање, вредновање, документовање, чување, одржавање, излагање и презентација културних добара из области археологије, историје, историје уметности и етнологије, и елемената нематеријалног културног наслеђа, као и креирања културно-едукативних садржаја и програма. 

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести