Основано Удружење пчелара Бачка пчела: „Пут меда и сира” у Жабљу

ЖАБАЉ: Удружење пчелара општине Жабаљ „Бачка пчела“ броји око 70 чланова, са око 2.500 кошница на територији општине.
o
Фото: B. Rašić

Десетак чланова придружило се из околних места, попут Шајкаша, Бачког Градишта, па и Новог Сада. Више од 15 година није постојало удружење пчелара у жабаљској општини, међутим у последње две године родила се та жеља међу млађим генерацијама пчелара, а уз подршку старијих, то удружење је и основано пре два месеца, са седиштем у Чуругу.

Председник удружења Слободан Пињо из Чуруга професионално се бави пчеларством више од 15 година, има око 250 кошница, прави мед, восак, прополис, а примарно се бави производњом ројева и матица.

- Да нема пчела, не би свет опстао. Ми смо се зато и удружили, да бисмо заштитили пчеле, јер улога пчелара и јесте да чувају природу. Радим за тржиште целе Србије, нема места у Војводини где нисам продао пчеле. Неки купују ројеве и матице да започну бављење пчеларством, док неки желе да прошире или обнове пчелињак. У зависности од године до године, радим од 250 до 300 кошница, а свака кошница у пролеће има око 20.000 пчела, па сад рачунајте, то је око пет милиона пчела - прича Пињо.

Како истиче председник „Бачке пчеле“, имају велику подршку локалне самоуправе, председника општине, као и Туристичке организације општине Жабаљ, који су помогли да заједничким снагама допринесу промоцији пчеларства и пчелињих производа, захваљујући јединственом пројекту у Србији „Пут меда и сира“, који реализује општинска Туристичка организација. Такође, веома им је важна подршка Покрајинског секретаријата за пољопривреду, који издваја значајна средства за пчеларство и та средства су све већа из године у годину, а пчеларство су препознали као озбиљну и важну грану пољопривреде.

- Циљеви нашег удружења су развој и унапређење савременог пчеларства у жабаљској општини, као и стручно образовање пчелара, у виду различитих стручних предавања, која смо већ започели. Прво стручно предавање било је на тему повезаности стреса са болестима и тровањем пчела. Такође, веома нам је важна сарадња са општинским органима, у циљу пошумљавања, односно повећања површина са медоносним биљем - подвлачи Чуружанин.

Пчелари из општине Жабаљ постали су препознатљиви на карти Србије и региона захваљујући јединственом пројекту под називом „Пут меда и сира”, за све оне који трагају за новим и старим укусима, али и за задовољством откривања нових места, култура, обичаја, традиције, природних лепота и нових атракција. Посебни климатско-географски услови територије општине Жабаљ чине је богатом биљним врстама корисним за пчеле, од ливада, ратарских култура до воћа.

М. Рашић

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести