Оштећена школа у Трешњевцу

ТРЕШЊЕВАЦ: Ученици Основне школе „Арањ Јанош” из Трешњевца од почетка школске године путоваће на наставу у Ором. Зграда школе у Трешњевцу је у јуну претрпела велика оштећења услед хаварије главне водоводне цеви, а радови на санацији и реновирању нису могли да се започну у току распуста.
Tresnjevac skola 2.jpg
Фото: К.Пушкаш

Извршена је стручна процена оштећења на згради и одлучено да се зграда обнови, за шта су и обезбеђена су средства, али за почетак радова треба сачекати завршетак процедуре убрзаног поступка јавне набавке за избор извођача. Директор школе Атила Вајда каже да су обављене припреме да се настава несметано одвија у Орому. Основна школа „Арањ Јанош” иначе је заједничка за овај крај кањишке општине и осмогодишњу наставу има у Трешњевцу, Орому и Тотовом Селу.

"Око 120 ђака ће из Трешњевца аутобусима путовати свакодневно у Ором где постоје сви услови за несметано одвијање наставе", објашњава директор Вајда. Пре подне ће се настави у Орому прикључивати ученици виших разреда, а после подне ће настава бити за ученике нижих одељења. Наставници и учитељи ће путовати са ђацима, како родитељи не би имали никаквих проблема.

Фото: К.Пушкаш

После хаварије на водоводу, због огромних оштећења било је дилеме шта чинити, да ли санирати оштећену зграду или можда градити нову. Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице АП Војводине Михаљ Њилаш предочава да је након опсежне анализе стручњака процењено да постојећу зграду вреди обновити, али да је за то неопходно било обезбедити око 31,5 милиона динара.

Већи део од 24,5 милиона динара обезбеђен је из покрајинске касе, а преостали износ из буџета општине Кањижа.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер очекује да се до средине септембра заврши поступак јавне набавке и закључи уговор са извођачем за санацију зграде школе у Трешњевцу. Фејстамер сматра да би се у том случају радови могли завршити до краја ове године и да би ђаци из Трешњевца у другом полугодишту наставу могли имати у својим досадашњим учионицама.

"Организовање путовања ђака из Трешњевца у Ором значиће додатни трошак за локалну самоуправу, али смо знајући да је немогуће завршити све активности за санацију оштећене зграде, ове трошкове предвидели ребелансом буyета на недавној седници Скупштине општине. За ту сврху смо издвојили 1,6 милиона динара. Најбитније нам је да ђаци из Трешњевца могу да похађају наставу и да ће за то у Орому имати нормналне услове", каже Фејстамер.

М. Митровић

Фото: К. Пушкаш

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести