Парадајз-пире запослиће стотину радника у Кули

КУЛА: Кулска индустријска зона је попуњена, а у овој и током следеће године почиње изградња већине фабрика, односно инвестиција које су започете ове године, рекао је председник општине Дамјан Миљанић поводом Дана општине Кула, 16. новембра.
в
Фото: Општина Кула

Тим поводом уприличено је постављање камена темељца за изградњу фабрике за прераду парадајза у индустријској зони. Председник општине Кула Дамјан Миљанић и Зоран Рачић, сувласник компаније БФВ (Процешинг оф томато анд фруитс) у присуству својих синова и сарадника положили су камен темељац и тако означили почетак радова на изградњи фабрике. Рок за завршетак је 1. мај наредне године, а у плану је да 15. августа 2022. године погон крене са редовном производњом.

Председник Миљанић је рекао да изградња нове фабрике подразумева и запошљавање 100 нових радника, а према плану инвеститора следеће године ће се овде прерађивати 50.000 тона парадајза.

- Ово је веома значајна прича за општину Кула. Са овом инвестицијом практично цела индустријска зона је распродата и већ су полако почели да се граде објекти, а једна од њих управо на Дан општине Кула започиње градњу - рекао је Миљанић и додао да је општина припремила пројектну документацију за опремање остатка индустријске зоне, а све у циљу додатног запошљавања, повећања плата и повећања стандарда свих грађана општине Кула.


Да свако осети добробит

Празник кулске општине везан је за дан ослобођења у Првом светском рату, 16. новембар. У оквиру централне прославе у Културном центру наступила је Војвођанска филхармонија са солистима Мирном Радуловић и Љубомиром Поповићем.

Овогодишњи добитници општинских повеља су секретар Месне заједнице Руски Крстур Михајло Пашо и Хуманитарно удружење „1000 за 1000“, које заступа председник Удружења Милинко Yувер.

Обративши се присутнима председник општине Дамјан Миљанић, осврнуо се на резултате који следе зацртану политику на локалном и републичком нивоу, која полази од тога да је потребно да сваки грађанин осети добробит.


Сувласник компаније и вођа пројекта Зоран Рачић рекао је да се ради један погон за прераду капацитета око 30.000 тона свежег парадајза, где се као готов производ добија томато маса, односно парадајз пире, где је предвиђена производња око 5.000 тона. Рачић је истакао да је ово јединствен пројекат који не ради нико у Србији, те у томе види пословну шансу, а предвиђено је да се пројекат шири по фазама у којима ће бити пет врста производа. У сам пројекат се укључио и „Тетра Пак“ са три милиона евра, како би помогао производњу. Целокупна инвестиција вредна је  11 милиона евра.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић и Зоран Рачић потписали су у јулу уговор о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине. Парцела укупне површине 3ха 41ара 24м2, на којој сад ниче фабрика налази се у индустријској зони, а продата је за 22.521.840 динара.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести