Почела изградња бициклистичке стазе на Стапарском путу

СОМБОР: Као што је и најављено, у граду пасионираних бициклиста, отпочела је изградња још једне бициклистичке стазе, па су се градоначелник Антонио Ратковић и његови сарадници из Градског већа, Мирослав Ковачић и Сава Дојић, лично уверили у квалитет радова на изградњи бициклистичке стазе на Стапарском путу.
1
Фото: sombor.rs

Нова бициклистичка стаза гради се од раскрснице Стапарског пута и Венца Војводе Степе Степановића до раскрснице са Првомајским булеваром, у непосредној близи аутобуске станице и то у дужини од преко 800 метара.

Радове у вредности од 17.832.248 динара финансира Град Сомбор, а извођач је „Yими комерц“ д.о.о. из Пригревице са подизвођачем, сомборском компанијом „Сигнал“. Рок за извођење ових радова је 55 радних дана.

Како нема власти у Сомбору која није свесна склоности његових житеља ка кориштењу ове врсте превозног средства, па је и актуелни градоначелник искористио прилику да истакне планове да се настави са изградњом нових бициклистичких стаза  у вароши чијој је извршној власти на челу.

- Пре две године смо завршили анализу свих бициклистичких стаза, како постојећих, тако и могућност за изградњу нових бициклистичких стаза на територији града Сомбора. У  сарадњи са Саобраћајном полицијом, установили смо најкритичније локације где је било највише саобраћајних незгода са бициклистима и одлучили смо се да у овој години кренемо управо са изградњом ове деонице – казао је Ратковић - У овој години пројектујемо и наставак ове бициклистичке стазе од Првомајског булевара до Вашаришта, а од Вашаришта до Агросавеза имамо већ комплетно спремљену пројектно-техничку документацију, као и за Војвођанску улицу. Трудићемо се да сваке године изградимо бар по једну бициклистичку стазу, с обзиром да је Сомбор град бициклиста и да свакако безбедност свих наших учесника у саобраћају, поготово бициклиста је од апсолутног приоритета за све нас.

Фото: sombor.rs

Нова сомборска бициклистичка стаза је пројектована на десној страни Стапарског пута, гледано према строгом центру града до кога и води, требала би да има ширину од два метра и дужину од 806 метара, с тим да ће њен први део, дуг 390 метара бити изграђен у постојећем зеленом појасу на Потезу од Првомајског булевара до Подговричке улице, где су управо почели радови на другом делу деонице у дужини од 260 метара. Управо ова деоница је предмет интересовања овдашње јавности због чињенице да се пројектом постојећа висинска разлика у односу на ниво коловоза „премости“ изградњом потпорног зида у једном делу стазе. Наиме, јавност је заинтересована за судбину постојећих дрвореда, у Сомбору култних, бођоша, односно стабала готово стогодишњих северноамеричких копривића, па постоји страх да би оштећење њиховог корена довело до рушења иконичних стабала чије бујне крошње пружају хлад без премца.

Последњи део стазе у дужини од 133 метра простире се дуж парка испред здања градске Скупштине, односно Жупаније. Овај део биће, како је предвиђено пројектном документацијом, изграђен непосредно поред постојећег, недавно изведеног тротоара поплочаног бехатоном дуж којег су посађене, скупо плаћене саднице копривића старе 12 година, за чију судбину су Сомборци такође заинтересовани, мада је јавност приликом усвајања пројекта из Градске управе уверавана да нема разлога за страх када је у питању постојеће зеленило, односно дрвореди. 

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести