Почела вакцинација у сомборском Дому здравља

СОМБОР: Мада је епидемиолошка слика из дана у дан повољнија, Сомборци су са олакшањем дочекали вест да је и у њиховом граду почела вакцинација против светске пошасти ковид 19.
v
Фото: Ana Vakoš vakcinisana među prvima koji su se prijavili preko eUprave

Наиме, у овдашњем Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“ коначно је почела вакцинација грађанства против коронавируса, а „Фајзерову“ вакцину, која је прва била на располагању овдашњем грађанству примило је десет Сомборки и Сомбораца који су се за имунизацију на овај начин пријавили преко портала „еУправе“.

У Дому здравља Сомбор започета вакцинација пацијената који су се пријавили преко „еУправе“. Њих је десет предвиђено данас да се вакцинише плус што имамо још два пацијента у резерви уколико се неко од позваних не одазове. Вакцинишемо „Фајзер“ вакцином, пре сваке вакцинације врши се евиденција и потписивање сагласности пацијента за примање вакцине, увид у његов здравствени картон, лекарски преглед, увид у терапију те се спроводи вакцинација, појаснио је др Здравко Хлодик, лекар сомборског Дома здравља задужен за координацију борбе против епидемије у овој установи.

Пацијент добија вакцинални картон у ком је наведен тип вакцине и када је примио вакцину, као и предвиђени термин ревакцинације.

Сваки пацијент добија савет да се јави управо нама уколико се појави било какав вид нежељених реакција или неких компликација, рекао је др Хлодик, а почетак вакцинације су лекари и медицинске сестре и техничари из сомборског Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ искористили и да апелују на своје суграђане да се придржавају термина који су добили за вакцинацију како би се на тај начин смањиле евентуалне гужве.

Међу онима који су се определили да на овај начин своје поверење дају сомборским медицинарима у борби против опаке болести била је и Ана Вакош из Бачког Моноштора.

Ја се сада осећам добро. Ништа није болело, то се ни не осети. Наравно, свакако бих препоручила свима да се обавезно вакцинишу, истакла је Ана Вакош, која је била прва Сомборка која је примила вакцину од које очекује да ће је заштитити од инфекције ковид 19.

Према информацијама др Емеше Ури, в.д. директорке сомборског Дома здравља у установу којој је на челу је првог дана имунизације пристигло укупно 245 вакцина произвођача „Фајзер“ од којих је највећи део употребљен за заштиту најугроженијих, односно запослених у самом Дому здравља и Општој болници „Др Радивој Симоновић“. Остатак вакцина искоришћен је за заштиту корисника услуга и запослених у овдашњем Геронтолошком центру, као и једном од приватних старачких домова, који су такође приоритетни. Како наглашава др Ури, изузев благог бола у пределу надлактице у који се вакцина и ињектира, нису забележене никакве нуспојаве код вакцинисаних Сомбораца и Сомборки.

М. Мћ

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести