Покрајина помогла обнову механизације кањишке пољопривредне школе

КАЊИЖА: На економији Пољопривредно техничког средњошколског центра „Беседеш Јожеф“ у Кањижи, у присуству заменика покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Роберта Отота, представљена је опрема коју је школа у последње три године набавила захваљујући учешћу на покрајинским конкурсима. Вредност опреме је 4,5 милиона динара.
1
Фото: Представљање опреме набављене захваљујући средствима на покрајинским конкурсима

На овогодишњем конкурсу покрајинског секретаријата од 20 милиона динара расподељених за 11 пољопривредних стручних школа, кањишка је добила 1,5 милион динара, за шта су купили сејалицу и прскалицу, а на претходним конкурсима економија је обогаћена другим прикључним машинама за обраду земљишта.

Заменик покрајинског секретара Роберт Отот нагласио је да од овогодишње финансијске подршке 11 пољопривредних стручних школа могло да купује разну опрему, која се користи у практичној настави.

- Мислимо да је то квалитетна мера и желимо да тако сваке године подржавамо пољопривредне стручне школе, пошто мислимо да ученици морају са најновијим технологијама у најбољим условима да стичу знања и праксу, да би када почну да се баве сопственим бизнисом могли квалитетно да раде - истиче Роберт Отот.

Ове године Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедио подршку од 20 милиона за 11 пољопривредних школа, међу којима и за кањишки ПТСЦБеседеш Јожеф”   

Средњошколски центар у Кањижи похађа преко 300 ученика, од којих је 120 на смеровима пољопривредне струке. Директор школе др Золтан Шарњаи истиче посебно добру сарадњу са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду.


Газдују на 95 хектара

Локална самоуправа општине Кањижа даје свој допринос за обезбеђење услова за што квалитетније образовање. Самостална стручна сарадница за пољопривреду у Општинској управи Кањиже Валерија Салкаи Немеш наглашава да је поред набавке опреме, за њено коришћење и примену наопходно и земљиште. 

- Општина већ од 2007. године даје на коришћење школи државно пољопривредно земљиште без накнаде. У почетку је то било 88 хектара, а прошле године смо закључили четворогодишњи уговор о закупу парцела површине 95 хектара. Један део површине је овде близу школске економије, други је њива прве класе поред Стаклене баште, има мање квалитетног земљишта на Јарашу, код насеља Зимоњић, а такође и једно квалитетно парче земљишта у Орому. Надамо се да ће школа добро искористити нову механизацију и да ће успешно газдовати на државном земљишту. Добро је да се млади што више усавршавају у припреми земљишта, у сетви разних култура и у берби плодова. На школској економији могу да се производе културе неопходне школи, а од продаје вишкова може да се одржава машински парк - сматра Валерија Салкаи Немеш.


- И раније су расписивани конкурси, али су били везани за одређене ствари и нисмо могли набављати ону механизацију која је неопходна и добра за наше ритско земљиште. У ове три године добили смо 4,5 милиона динара за шта смо могли да купимо доста пољопривредне механизације којом обрађујемо земљу на нашој економији, где поред ратарства имамо и савремени засад јабука и другог воћа. Мислим да је ова сарадња на том нивоу који задовољава, а подршка коју добијмо гарантује један одрживи развој. С једне стране са овом механизацијом млади квалитетно уче, јер можемо применити савремене агротехничке мере у производњи, које чувају животну околину или је у мањој мери оштећују него традиционалне методе - указује Шарњаи.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести