Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић посетила Кањижу

КАЊИЖА: Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине Драгана Милошевић са сарадницима посетила је Кањижу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Са челницма локалне самоуправе и представницима културних удружења разговарала је о бризи за културно наслеђе Срба и Мађара у Војводини.

Покрајинска секретарка Драгана Милошевић је изразила задовољство сјајним пријемом од стране челника локалне самоуправе у првој у низу посета војвођанским општинама које је најавила да ће реализовати у наредном периоду.

- Драго ми је да смо се дотакли низа тема у односу на активности и садржаје које води и реализује локална самоуправа општине Кањижа, али и каква може бити подршка ресорног Покрајинског секретаријата и Покрајинске владе, на чему ће се заједничким снагама радити у наредном периоду. Упознали смо се стањем у установама и дешавањима у култури, а посебно ми је драго да сам чула да баш и нема толико проблема у овој средини где је заиста јака локална самоуправа, негује културу и српске и мађарске националне заједнице, што је понос свих нас, суживот који вековима траје и само се надограђује из дана у дан - нагласила је Милошевић.

Она је додала да се развија делатност у култури и локална заједница, одржавају се бројне културне манифестације захваљујући ангажовању  локалне самоуправе.

- Ту смо ми само као подршка и очекујем у наредном периоду конкретније заједничке потезе који ће допринети да унапредимо садржаје у култури - истакла је покрајинска секретарка, која је импресионирана активностима које спроводе Образовно културна установа „Кнеса” и Библиотека „Јожеф Атила”, установе које је обишла у пратњи председника и заменика председника општине Роберта Фејстамера и Небојше Ракића и председника СО Кањижа Милоша Кравића.   

Разговарано је о могућностима да се обнови објекатВигадоау Народном парку, који је под заштитом као споменик културе и стави у функцију

ОКУ „Кнеса”, према речима директорке Ерике Надрљански Торнаи, спроводи разноврсне програме, око 250 приредби у току године. Директор Библиотеке „Јожеф Атила” Чаба Буш истакао је да ова установа располаже са 70.000 наслова на српском и мађарском језику, те да ради у добрим условима у Кањижи и издвојеном одељењу у Хоргошу. Заменик председника кањишке општине Небојша Ракић је констатовао да локална самоуправа велики значај даје култури, јер се за ову област издвајају велика средства, односно да се преко 10 милиона динара годишње издваја за све манифестације у 13 насеља у општини.

- Са секретарком Милошевић смо разговарали о пројектима за које очекујемо подршку у наредном периоду. Циљ нам је да обновимо објекат „Вигадо” у Народном парку, који је под заштитом као споменик културе, да се реконструише и стави у функцију - рекао је Небојша Ракић.

М. Митровић     

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести