Пола века рада Друштва конзерватора Србије

СОМБОР: Поводом великог јубилеја Друштва конзерватора Србије, 50 година постојања и рада, Сомбор у коме ће бити одржана годишња скупштина овог удружења и његов Градски музеј су били домаћини изложбе посвећене пионирима и највећим именима српске конзервације. У Галерији тематских изложби овдашњег Градског музеја уприличено је отварање изложбе „50 за 50 – они су нас учили“.
1
Фото: Град Сомбор

Поставку изложбе чини 50 фотографија истакнутих конзерватора, уметничких портрета или кадрова из радних и приватних ситуација, израђених аматерски или професионално, а фотографије су пажљиво биране са идејом да се представи особеност сваког приказаног конзерватора. Саму изложбу је отворио градоначелник Антонио Ратковић, који је поздрављајући ауторе изложбе и присутне госте истакао да град којем је на челу с разлогом називају градом богате културне баштине, чуварем традиције, неговатељем раскошне историје, у којем су многи уметници нашли свој мир и стварали најистакнутија дела. Он је уједно честитао јубилеј конзерваторима и пожелео им још много успешних година рада.

Колика је важност изложбе за сам град истакао је Давид Фирањ, директор Градског музеја.

- Једна изложба којом се конзерватори осврћу на људе који су у њиховој струци оставили значајан траг и на известан начин поставили темеље за њихов данашњи рад, стваралаштво и утицај. Овај догађај на известан начин представља увертиру за нешто што Градски музеј Сомбор очекује следеће године, то је прослава 140 година музејске делатности у Сомбору. Исте године, Српско археолошко друштво прославља идентичан јубилеј, такође 140 година свог рада и тада ће Сомбор, тим поводом бити организатор Годишње скупштине Српског археолошког друштва – рекао је Фирањ.

Изложба посвећена највећим српским конзерваторима у Градском музеју ће трајати до 23. јуна.

М.Мћ

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести