Пољопривредницима Михајлова доступно финансирање са три нивоа

МИХАЈЛОВО: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић посетили су јуче Михајлово и са тамошњим пољопривредницима разговарали о унапређењу пољопривредне производње, али и о проблемима са којима се суочавају.
Ж. Балабан/Бранислав Недимовић и Чедомир Божић у разговору с пољопривредницима у Михајлову
Фото: Ж. Балабан/Бранислав Недимовић и Чедомир Божић у разговору с пољопривредницима у Михајлову

Недимовић је казао да је на терену, обилазећи села, стекао утисак да су произвођачи свесни да ће, што се тиче ратарства, ове године добро проћи. Како је рекао, цене су добре, а сва је прилика да ће бити и добар род.

Говорећи о помоћи коју је Михајлово, село на подручју града Зрењанина, добило у последње време, министар Недимовић је нагласио да је реч о једној „сасвим пристојној цифри“.

-Михајлово је за 2020. годину од државе добило непуних 100.000 евра субвенција. То је за једно овакво село сасвим пристојна цифра. Овде, међутим, има доста проблема који се тичу нерешених имовинско-правних односа и реституције, а који су се јавили у прошлости. То су тешке ствари, али ћемо дати све од себе да омогућимо људима да остану на селу, раде и живе од пољопривреде – поручио је Недимовић. 

Покрајински секретар Чедомир Божић је истакао да је са пољопривредницима разговарано о различитим темама, пре свега о покрајинским конкурсима и проблемима око одводњавања, односно изградње нове каналске мреже.

-Актуелан је конкурс за набавку прикључне механизације, чији се резултати очекују ускоро. То је конкурс који је био потребан и трудићемо се да средства за те намене, која су ове године износила 100 милиона динара, наредне буду знатно већа – рекао је Божић и додао да се кроз овакве разговоре са пољопривредницима на терену долази до сазнања шта је им је у одређеном тренутку најбитније.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је такође посетио Михајлово, подсетио је да је Град Зрењанин протеклих година издвајао значајна средства за пољопривреду, и то давањем директних подстицаја самим пољопривредним произвођачима у различитим областима, као што су пчеларство, повртарство, ратарство, сточарство...

- Само у последње две године је више од 100 милиона динара издвојено за подстицаје, не рачунајући изградњу атарских путева и слично – додао је Сантовац и напоменуо да на територији града Зрењанина има више од 6000 пољопривредника.

Недимовић, Божић и Сантовац су овом приликом посетили и пољопривредно домаћинство Ервина Тота, које обрађује око 250 хектара земље. Породица Тот се бави мешовитом производњом, односно ратарством, повртарством и сточарством.

-Синови су учествовали на конкурсима и добили су подстицајна средства. Значи нам свака помоћ, јер морамо да набављамо савремену механизацију, без које јако тешко могу да се постигну добри резултати – објаснио је Ервин Тот.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести